Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 1 στις 5 γυναίκες έχει πονοκέφαλο κάποια στιγμή στη ζωή της και έως και το 16% αυτών των γυναικών υποφέρει από ημικρανίες για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη (συχνότερα στο πρώτο τρίμηνο). Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες γυναίκες που ήδη υποφέρουν από ημικρανίες, παρατηρούν ότι αυτές μειώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν οι ημικρανίες σας έτειναν να είναι χειρότερες κατά τη διάρκεια των περιόδων σας ή ξεκίνησαν όταν αρχίσατε να έχετε περίοδο. Ωστόσο, κάποιες δεν παρατηρούν καμία αλλαγή ή διαπιστώνουν ότι οι πονοκέφαλοί τους γίνονται πιο συχνοί και έντονοι.

Μπορούν οι ημικρανίες να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι ημικρανίες δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν είστε στην άτυχη μειονότητα των γυναικών των οποίων οι ημικρανίες δεν βελτιώνονται ή επιδεινώνονται στην εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν ημικρανίες τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά προεκλαμψίας (ειδικά εάν δεν είχαν ημικρανίες πριν από την εγκυμοσύνη), οπότε είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας άμεσα.

Φυσικοί τρόποι να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο

Μείνετε ενυδατωμένη

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, με σχετικές μελέτες να υποστηρίζουν ότι η χρόνια αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Το νερό έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα πονοκεφάλου στα περισσότερα αφυδατωμένα άτομα σε διάστημα 30 λεπτών έως 3 ωρών. Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωσή σας και να προκαλέσει ευερεθιστότητα, κάνοντας τα συμπτώματά σας να φαίνονται ακόμη χειρότερα. Για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους που οφείλονται στην αφυδάτωση, εστιάστε στο να πίνετε αρκετό νερό όλη την ημέρα και να τρώτε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως οι φράουλες και το μαρούλι. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας έχετε αυξημένες ανάγκες σε ενυδάτωση.

Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες

Η χρήση μιας κρύας κομπρέσας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου. Η εφαρμογή κρύων κομπρεσών στον αυχένα ή την περιοχή του κεφαλιού συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας στη μείωση του πόνου. Για να φτιάξετε μια κρύα κομπρέσα, γεμίστε μια αδιάβροχη σακούλα με πάγο και τυλίξτε τη σε μια μαλακή πετσέτα. Εφαρμόστε τη στον αυχένα και όπου νιώθετε πόνο για άμεση ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

Κοιμηθείτε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μεταξύ των εγκύων και μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Σχετική μελέτη συνέκρινε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του πονοκεφάλου στους ανθρώπους που κοιμήθηκαν λιγότερο από έξι ώρες ανά νύχτα και σε εκείνους που κοιμόντουσαν περισσότερο, διαπιστώνοντας ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο είχαν πιο συχνούς και σοβαρούς πονοκεφάλους. Επομένως, προσπαθήστε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ, υιοθετώντας πριν τον ύπνο μια ρουτίνα που σας χαλαρώνει.

Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα

Όταν παραλείπετε γεύματα και μένετε νηστικη για πολλές ώρες, μπορεί να προκαλέσετε πτώση του σακχάρου σας και κατ’ επέκταση πονοκέφαλο ή ημικρανία. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα, περίπου ανά 4 ώρες.

Εντοπίστε ποια τρόφιμα σας προκαλούν ημικρανία

Τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία σε έναν άνθρωπο, δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσουν και σε κάποιον άλλο. Επίσης, η ευαισθησία σας σε κάποιες τροφές μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο αγχωμένη είστε ή αν το έχετε κοιμηθεί καλά την προηγούμενη νύχτα.

Επομένως, καλό είναι κάθε φορά που έχετε ημικρανία να καταγράφετε ποια τρόφιμα είχατε καταναλώσει νωρίτερα, ώστε να τα αποφύγετε για ένα διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένες τροφές έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση ημικρανίας.

  • Τυριά. Τα τυριά (ειδικά τα ώριμα, π.χ. παρμεζάνα, ροκφόρ, προβολόνε, τσένταρ, μπρι, καμαμπέρ, έμενταλ, γκούντα) έχουν συσχετισθεί με την εκδήλωση ημικρανίας, λόγω της τυραμίνης που περιέχουν. Τα αποξηραμένα φρούτα, τα φασόλια, τα κουκιά και ορισμένα προϊόντα ζύμωσης, όπως τα λαχανικά τουρσί και η μπίρα επίσης περιέχουν τυραμίνη. Άλλωστε, πολλές από αυτές τις τροφές πρέπει ούτως ή άλλως να τις βγάλετε από τη διατροφή σας στην εγκυμοσύνη.
  • Σοκολάτα. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με την εκδήλωση ημικρανίας, λόγω της θεοβρωμίνης, της καφεΐνης και ορισμένων αμινών που περιέχει.
  • Παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα σε χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ημικρανίας, αφού προκαλούν σύσπαση των αγγείων που βρίσκονται γύρω από τον λαιμό και το στόμα.
  • Νιτρώδη άλατα. Εντοπίζονται κυρίως σε αλλαντικά και προμαγειρεμένα τρόφιμα και έχει φανεί ότι ίσως να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ημικρανίας.
  • Γλουταμινικό μονονάτριο. Εντοπίζεται σε συσκευασμένα τρόφιμα, προϊόντα σόγιας, συσκευασμένα έτοιμα γεύματα ασιατικών φαγητών, προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος και πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Πρόκειται για ένα συστατικό που έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ημικρανίας σε ανθρώπους με ευαισθησία.

Χαλαρώστε με τη βοήθεια του μασάζ

Ακόμη κι αν δεν έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα μασάζ από τον σύντροφό σας, κάντε μόνη σας μασάζ στον αυχένα και τους λοβούς των αυτιών σας. Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε μασάζ κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας, ασκώντας ελαφριά πίεση στα σημεία που νιώθετε ενόχληση.