Αν και ένα νεογέννητο μωρό δεν μπορεί να κρατήσει παιχνίδια ή να συμμετάσχει σε παιχνίδια, χρειάζεται την αλληλεπίδραση με τους γονείς του όταν είναι ξύπνιο. Ωστόσο, μην αφήσετε το άγχος για την τόνωση της ανάπτυξης του εγκεφάλου του μωρού σας να σας κάνει να αισθάνεστε ενοχές για κάθε λεπτό που ξοδεύει το μωρό σας μόνο του. Αν δείχνει γαλήνια ικανοποιημένο, δεν βαριέται μόνο του. Στην πραγματικότητα, εάν βιαστείτε να παίξετε με μια κουδουνίστρα ή να του τραγουδήσετε, μπορεί να διακόψετε τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί, να κοιτάξει γύρω του και να επεξεργαστεί ήσυχα όλα τα νέα ερεθίσματα με τα οποία βομβαρδίζεται.

Φυσικά, όσο πιο πολύ αγκαλιάζετε, κοιτάζετε, χαμογελάτε και μιλάτε στο μωρό σας, τόσο το καλύτερο. Πέρα από αυτά, υπάρχουν τρόποι για να διεγείρετε το μυαλό του νεογέννητου μωρού σας.

Βγείτε έξω

Μόλις ο παιδίατρος σας το επιτρέψει, φροντίστε να βγαίνετε βόλτες με το μωρό σας. Οι ανοιξιάτικες βόλτες θα αναζωογονήσουν εσάς και θα δώσουν στο μικρό σας την ευκαιρία να παρατηρήσει το περιβάλλον γύρω του, διεγείροντας την αισθητηριακή του ανάπτυξη. Η αίσθηση του δροσερού αέρα στα μαγουλάκια του, η μυρωδιά από τα λουλούδια και τα έντονα χρώματα της ανοιξιάτικης φύσης είναι μερικά από τα ερεθίσματα που το μωρό σας δεν μπορεί να έχει αν είναι διαρκώς μέσα στο σπίτι.

Κάντε του μασάζ

Τα μωρά λατρεύουν το μασάζ, αφού από τις πέντε αισθήσεις, η αφή είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες κατά τη γέννηση. Μάλιστα, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το βρεφικό μασάζ προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη των μωρών: βελτιώνει τη μεταξύ σας σύνδεση, τα χαλαρώνει, τα προετοιμάζει για ύπνο και βοηθά την ψυχο-συναισθηματική αλλά και σωματική τους ανάπτυξη. Φροντίστε όμως να κάνετε μασάζ στο μωρό σας όταν είναι ξεκούραστο και ορεξάτο, ώστε να απολαύσει τη διαδικασία.

Δώστε του διαφορετικά πράγματα για να κοιτάζει

Ένας απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μετακινείτε το βρεφικό του κάθισμα από σημείο σε σημείο, ώστε να αλλάζει η οπτική γωνία του. Στην αρχή, δεν θα μπορεί να δει τίποτα λίγο πιο μακριά από αυτό με μεγάλη λεπτομέρεια, ωστόσο θα απολαμβάνει το παιχνίδι των σκιών σε έναν κοντινό τοίχο, μια φωτεινή κουρτίνα που κυματίζει απαλά στο αεράκι και τα ποικίλα σχήματα και χρώματα των φυτών εσωτερικού χώρου.