Το να δείτε το μικρό σας να χαμογελάει στον ύπνο του είναι μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές που μπορείτε να απολαύσετε ως νέοι γονείς. Για ποιον λόγο όμως το μωρό σας χαμογελάει στον ύπνο του;

Γιατί το μωρό χαμογελάει στον ύπνο του;

Τα μωρά χαμογελούν αντανακλαστικά χωρίς να το κάνουν συνειδητά ή χωρίς να αντιδρούν σε κάτι. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μικρό σας χαμογελάει όταν έχει αέρια ή κόπρανα.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου τα μωρά έχουν αισθητηριακές αντιδράσεις στη γεύση ή τη μυρωδιά. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τα μωρά να σκάνε ένα χαμόγελο όταν έρχονται σε επαφή με μια μυρωδιά ή γεύση που βρίσκουν ευχάριστη.

Καθώς το μικρό σας εξοικειώνεται με το περιβάλλον του, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αρχίζει να χαμογελά όταν βλέπει ένα οικείο πρόσωπο ή ίσως επειδή γνωρίζει ότι θα ακολουθήσει μια αντίδραση από εσάς. Όσον αφορά στα μωρά που χαμογελούν στον ύπνο τους, ωστόσο, εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πολλά.

Δεδομένου ότι δεν έχουμε κανέναν τρόπο να γνωρίζουμε εάν τα μωρά ονειρεύονται ή τι ονειρεύονται, μπορεί να είναι μια ασφαλής υπόθεση ότι το χαμόγελό τους κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια αντανακλαστική δράση και πιθανότατα ακούσια.

Στην περίπτωση που τα μωρά ονειρεύονται ωστόσο, ένα χαμόγελο στον ύπνο τους θα μπορούσε να είναι η αντίδραση σε μια ανάμνηση από κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σε ένα συμβάν που πέρασε στο υποσυνείδητό τους.

Πώς να κάνετε το μωρό σας να χαμογελάσει

Καθώς το μωρό σας συνειδητοποιεί περισσότερο το περιβάλλον του, είναι εύκολο να το δείτε να χαμογελάει σε ένα αντικείμενο ή απλά να εκφράζει τη χαρά του που είστε εκεί μαζί του. Όταν το μωρό σας χαμογελά ως αντίδραση σε γεγονότα είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι οι αισθήσεις του λειτουργούν σωστά καθώς τις χρησιμοποιεί για να συνειδητοποιήσει το περιβάλλον του.

Αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι απίστευτα ευχάριστες και για εσάς, οπότε πιθανότατα θέλετε το μωρό σας να χαμογελά συχνά. Ορίστε λοιπόν μερικές ιδέες που μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα χαμόγελα στο μωρό σας:

  • Αλληλεπιδράστε με το μωρό σας καθώς το ταΐζετε, το ντύνετε ή το κάνετε μπανάκι
  • Διαβάστε στο μωρό σας
  • Τραγουδήστε του
  • Κάντε του γκριμάστες
  • Απαντήστε στις αντιδράσεις του μωρού σας – όταν σας χαμογελάει, χαμογελάστε του πίσω
  • Αντιδράστε με ενθουσιασμό όταν το μωρό σας αποκρίνεται θετικά στο περιβάλλον του