Γνωρίζατε ότι η ακοή των μικρών παιδιών είναι συνήθως καλύτερη από τη δική σας; Αυτό μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη δεδομένης της συχνότητας με την οποία το νήπιο αγνοεί όσα του λέτε, αλλά πιθανότατα μπορεί να σας ακούσει μια χαρά. Φυσικά, αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχει πρόβλημα ακοής, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

Πέντε facts για την ακοή του νηπίου

1. Το παιδί σας είχε το πρώτο τεστ ακοής ως νεογέννητο

Ίσως να μην το είχατε καταλάβει – το μικρό σας δεν το κατάλαβε σίγουρα – αλλά τα περισσότερα παιδιά είχαν τον πρώτο τους έλεγχο ακοής ως νεογέννητα στο μαιευτήριο.

2. Η ακοή των μικρών παιδιών είναι καλύτερη από των ενηλίκων

Η ακοή στα νήπια είναι συχνά εξαιρετική. Τα αυτιά τους μπορούν να ακούσουν πολύ υψηλές συχνότητες και ήχους που οι μεγαλύτεροι μπορεί να αδυνατούν να ακούσουν. Έτσι, παρόλο που το μικρό σας μπορεί συχνά να σας αγνοεί όταν του ζητάτε να μαζέψει τα παιχνίδια του, δεν σημαίνει ότι δεν ακούει καλά: κατά πάσα πιθανότητα ακούει τη φωνή σας – και οτιδήποτε άλλο γύρω του – δυνατά και καθαρά.

3. Τα αυτιά των μικρών παιδιών έχουν διαφορετικό σχήμα από τα αυτιά των ενηλίκων

Αν και εξωτερικά μοιάζουν με τα αυτιά των ενηλίκων, τα αυτιά των μικρών παιδιών είναι διαφορετικά στο εσωτερικό τους. Τα κανάλια των αυτιών τους είναι στενότερα, πιο καμπυλωτά και πιο μαλακά από ό, τι των ενηλίκων. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε προσεκτικοί αν καθαρίζετε τα αυτιά του μικρού σας. Το αυτί είναι ένα αυτοκαθαριζόμενο σύστημα, οπότε το μεγαλύτερο μέρος του κεριού φεύγει από μόνο του. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας συσσωρεύει περισσότερο κερί από το κανονικό, ζητήστε βοήθεια από τον παιδίατρό σας αντί να το κάνετε μόνοι σας με μια μπατονέτα.

4. Τα αυτιά των μικρών παιδιών είναι πιο ευαίσθητα σε δυνατούς ήχους

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το μικρό σας ενοχλείται και καλύπτει τα αυτιά του όταν περνάει το σκουπιδιάρικο ή όταν γαβγίζει ένα μεγάλο σκυλί. Επειδή η ακοή στα μικρά παιδιά είναι τόσο καλή, ενοχλούνται περισσότερο από τους έντονους θορύβους. Αν όμως το παιδί καλύπτει συχνά τα αυτιά του ή κλαίει όταν ακούει ήχους σε φυσιολογική ένταση, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

5. Τα ακουστικά δεν είναι ιδανικά για τα μικρά παιδιά

Δεδομένου ότι αυτά τα μικροσκοπικά αυτιά είναι πολύ ευαίσθητα, τα νήπια δεν πρέπει να ακούνε δυνατούς, παρατεταμένους ήχους σε υψηλή ένταση. Αυτός ο τύπος θορύβου αυξάνει τον κίνδυνο για μακροπρόθεσμη απώλεια ακοής. Επομένως, φροντίστε να ρυθμίζετε τον ήχο στην πιο χαμηλή ένταση.