Κάθε παιδί έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα. Μερικά παιδάκια είναι πολύ σίγουρα για τον εαυτό τους και περιπετειώδη, ενώ άλλα μπορεί να αργούν να νιώσουν άνετα ή να κοινωνικοποιηθούν. Ωστόσο, αν το ντροπαλό παιδί σας δυσκολεύεται να αλληλεπιδράσει με τους συνομηλίκους του, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι ώστε να το βοηθήσετε να νιώσει πιο άνετα.

Εξηγήστε του ότι είναι εντάξει να είναι ντροπαλό

Επικυρώστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Πείτε του ότι είναι εντάξει να είναι ντροπαλό και ότι όλα τα παιδιά (και ακόμη και οι ενήλικες) μπορεί να νιώθουν ντροπαλοί κατά καιρούς. Ένα παιδί που αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι λάθος στο πώς νιώθει είναι λιγότερο πιθανό να προσεγγίσει κοινωνικές καταστάσεις με αυτοπεποίθηση. Όταν ένα παιδί αισθάνεται αποδεκτό και αγαπητό για το ποιο είναι, είναι σε καλύτερη θέση να μάθει τρόπους να ξεπεράσει τη ντροπή του.

Δείξτε του πώς να κοινωνικοποιείται

Δεδομένου ότι εδώ και έναν χρόνο η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές μας και έχει μειώσει δραστικά τις ευκαιρίες μικρών και μεγάλων για κοινωνικοποίηση, είναι ακόμη πιο σημαντικό να δείξετε εσείς στο παιδί σας πώς να κοινωνικοποιείται. Βοηθήστε το να εξασκήσει την κοινωνικότητά του, εξηγώντας του τι ακριβώς μπορεί να πει όταν του απευθύνουν τον λόγο οι ενήλικες ή πώς μπορεί να γνωριστεί καλύτερα με τους συμμαθητές του αξιοποιώντας την τεχνολογία. Παράλληλα, δώστε του το καλό παράδειγμα, απαντώντας με ευγένεια και ενθουσιασμό στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που έχετε στην καθημερινότητά σας.

Τονώστε την αυτοπεποίθησή του μέσω της επιβράβευσης

Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλά στον έπαινο. Όταν ακούνε ότι έχουν κάνει κάτι καλά και νιώθουν ότι σας έχουν κάνει υπερήφανους, είναι πολύ πιο πιθανό να συνεχίσουν την καλή τους συμπεριφορά. Όταν βλέπετε λοιπόν το παιδί σας να κάνει προσπάθειες να κοινωνικοποιηθεί ή να μπαίνει σε επικοινωνία με άλλα παιδιά, δείξτε του ότι το παρατηρείτε κι επιβραβεύστε το λεκτικά για αυτή του τη συμπεριφορά. Προφανώς ένα ντροπαλό παιδί δεν πρόκειται να γίνει σούπερ κοινωνικό από τη μία ημέρα στην άλλη, ωστόσο αυτό δεν είναι καν το ζητούμενο. Επιβραβεύστε το για τα βήματα που κάνει, όσο μικρά κι αν είναι.

Μιλήστε θετικά για αυτό

Πολλές φορές τα παιδιά μας μάς ακούνε χωρίς καν εμείς να το αντιλαμβανόμαστε. Φροντίστε λοιπόν να δίνετε προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιείτε για το παιδί σας, ειδικά όταν κάποιος αναφέρεται στο πόσο ντροπαλό είναι. Προσπαθήστε να σχολιάζετε με τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάζετε στα θετικά του παιδιού σας και να του περνάτε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεται.

Να θυμάστε ότι…

Το γεγονός ότι το παιδί σας είναι ντροπαλό δεν είναι κάτι αρνητικό. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κοινωνικοποιείται με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να νιώσουν άνετα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον ή σε μια νέα συνθήκη και δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό. Από εκεί και πέρα, αν υποπτεύεστε ότι υπάρχει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα στην ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας, μη διστάσετε να συζητήσετε τις σκέψεις σας με τη δασκάλα του ή τον παιδίατρο.