Όταν ένα παιδί είναι ευαίσθητο μπορεί να αισθάνεται τα πράγματα πιο έντονα και να κατακλύζεται από τα συναισθήματά του και τα φυσικά ερεθίσματα (π.χ. να το ενοχλεί περισσότερο από άλλα παιδιά η φασαρία). Αν το παιδί σας είναι ευαίσθητο είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να διαχειρίζεται με υγιή τρόπο τα συναισθήματά του και παράλληλα να του βάλετε όρια.

Ως γονείς, το πρώτο ένστικτό σας όταν το παιδί σας δυσκολεύεται είναι να το «γλιτώσετε από αυτά τα άσχημα συναισθήματα». Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Αντ ‘αυτού, υποστηρίξτε το παιδί, προσέξτε τις συναισθηματικές του ανάγκες και δώστε του τις δεξιότητες για να διαχειρίζεται τις αναπόφευκτες προκλήσεις της ζωής.

Πώς να διαχειριστείτε το ευαίσθητο παιδί σας

*Επικυρώστε τα συναισθήματά του

Τα ευαίσθητα παιδιά συχνά αισθάνονται ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις τους παρανοούνται ή απορρίπτονται από τους γονείς και τους συνομηλίκους τους. Έτσι, το πιο πολύτιμο, αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για ένα ευαίσθητο παιδί είναι απλώς να επικυρώσετε τα συναισθήματά του. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του και εξηγήστε του ότι θέλετε να το καταλάβετε. Αντί να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημά του («Τι σε κάνει να σκέφτεσαι ότι κανείς δεν σε συμπαθεί;»), καθίστε μαζί του και συζητήστε για τα άβολα συναισθήματά του («Πρέπει να ήταν τόσο δύσκολο σήμερα όταν το άλλο παιδί δεν ήθελε να παίξει μαζί σου»). Με την επικύρωση αυτών των συναισθημάτων, βοηθάτε το παιδί να ξεκινήσει τη διαδικασία επεξεργασίας και υγιούς διαχείρισης των συναισθημάτων του.

*Δώστε του την ευκαιρία να ηρεμήσει

Επειδή τα ευαίσθητα παιδιά λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες από το περιβάλλον τους και είναι πιο αντιδραστικά σε αυτό, αξίζει ένας μικρός προγραμματισμός εκ μέρους σας. Για παράδειγμα, φροντίστε να κλείνετε την πόρτα δωματίου του παιδιού όταν κοιμάται, ώστε να μην αναστατωθεί από κάποιον θόρυβο μέσα στο σπίτι. Προσπαθήστε να οργανώσετε την καθημερινότητα του παιδιού έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να ηρεμήσει μετά από κοινωνικές και έντονες δραστηριότητες. Βοηθήστε το παιδί να ορίσει όρια που του επιτρέπουν να επεξεργάζεται με ηρεμία και μια αίσθηση ασφάλειας τα συναισθήματά του. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να κρατάτε το περιβάλλον στο σπίτι σας ήρεμο και χωρίς εντάσεις. Αυτό είναι σημαντικό για όλα τα παιδιά, αλλά ακόμη πιο απαραίτητο για τα ευαίσθητα.

*Πειθαρχήστε το με τον σωστό τρόπο

Τα ευαίσθητα παιδιά συνήθως έχουν μια ισχυρή αίσθηση δικαιοσύνης και ηθικής. Επομένως, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν θέλετε να πειθαρχήσετε το ευαίσθητο παιδί σας, αφού το πιο πιθανό είναι ότι ήδη θα επικρίνει το ίδιο τον εαυτό του για το λάθος του. Επικοινωνήστε το λάθος του με ηρεμία και χωρίς αυστηρότητα και βεβαιωθείτε ότι οι συνέπειες της πράξης του είναι δίκαιες και όχι υπερβολικές.