Για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους εμβολιασμούς τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως τα άτομα που είναι άνω των 18 χρονών θα μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια τον Ιούλιο κλείνοντας ραντεβού, ενώ η ηλικιακή κατηγορία 40-44 χρονών θα μπορεί να επιλέξει διαφορετικό εμβόλιο αντί του AstraZeneca από τον Ιούνιο.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών είπε: «Έχουμε το πλάνο, μόλις πάρουμε και την έγκριση, τα παιδιά 12-15 χρονών θα μπορούν να εμβολιαστούν».

Όσον αφορά στις ανησυχίες που εκφράζονται αναφορικά με το εμβόλιο AstraZeneca είπε: «Οι επιστήμονες έχουν απαντήσει πως όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καταλαβαίνω την διστακτικότητα αλλά όπως και να έχει, ο πολίτης μπορεί να διαλέξει ποιο εμβόλιο θα κάνει».

Εμβόλια και ραντεβού

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε: «Αν κάποιος θέλει να μεταφέρει νωρίτερα την δεύτερη δόση AstraZeneca, έχει αυτή τη δυνατότητα μέσα από το σύστημα».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί κάποιος να κάνει άλλο εμβόλιο στην πρώτη και άλλο εμβόλιο στην δεύτερη δόση, είπε: «Θα απαντήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αλλά η σύσταση του ΠΟΥ είναι πως η δεύτερη δόση πρέπει να είναι το ίδιο εμβόλιο με την πρώτη».

Για τις εγκυμονούσες και τα προβλήματα που προκαλεί το AstraZeneca: «Η  σύσταση θα αλλάξει σύντομα και θα μπορούν να κάνουν όλα τα εμβόλια».

Για τους κατάκοιτους και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς: «Είναι το πιο δύσκολο επιχειρησιακό πρόβλημα. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε ανακοινώσεις.

Θα χρειαστεί και τρίτη δόση;

Για το αν είναι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των 30-39: «Ναι, έχουμε 400.000 εμβολιασμούς και 800.000 ραντεβού. Χτίζεται τείχος προστασίας». Όσον αφορά τα σενάρια για το αν θα υπάρξει τρίτη δόση εμβολιασμού από Σεπτέμβρη: «Περιμένουμε να δούμε αν θα το ανακοινώσουν οι επιστήμονες. Ίσως να μην αφορά όλες τις ηλικίες αν υπάρξει.

Τέλος, τόνισε στο Open ότι όλα τα εμβόλια που έχει στην διάθεσή της η Ελλάδα, καλύπτουν και όλες τις μεταλλάξεις του ιού.