Εάν περιμένετε το δεύτερο μωράκι σας, τότε θα έχετε παρατηρήσει ότι αυτή η εγκυμοσύνη έχει τόσο ομοιότητες όσο και διαφορές με την πρώτη σας. Και μία βασική διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά, έχετε ήδη ένα μικρό παιδί που απαιτεί την προσοχή σας.

Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα θα αντιμετωπίσετε μερικές ακόμη προκλήσεις, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που έχετε. Ενώ κάποτε είχατε αρκετό χρόνο για να ξεκουραστείτε και να προετοιμαστείτε για την άφιξη του μωρού σας, τώρα σίγουρα έχετε ήδη πολλά να φροντίσετε. Ορίστε λοιπόν όσα μπορείτε να κάνετε ώστε να διευκολύνετε την κατάσταση για εσάς.

Δεύτερη εγκυμοσύνη και ανατροφή νηπίου: Πώς θα διευκολύνετε την καθημερινότητά σας

Ζητήστε βοήθεια για τη φροντίδα του νηπίου

Ζητήστε από το σύντροφό σας (ή τη γιαγιά του μικρού αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα) να βγει βόλτα με το νήπιο για παγωτό ή για μια επίσκεψη στο πάρκο. Ενώ λείπουν, περάστε λίγο ήρεμο χρόνο ξεκούρασης, κοιτάξτε στο Διαδίκτυο για όσα θα χρειαστείτε για το νέο μωρό και τσεκάρετε πόσα από τα πράγματα του πρώτου σας μωρού θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμα.

Δεδομένου ότι μεγαλώνετε μια νέα ζωή μέσα σας, ο σύντροφός σας θα μπορούσε επίσης να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στις δουλειές του σπιτιού. Για παράδειγμα, συμφωνήστε να ασχολείται εκείνος με τα ψώνια του σουπερμάρκετ και την προετοιμασία των γευμάτων.

Μην πιέζετε τον εαυτό σας

Το πάτωμα του σπιτιού σας δεν καθαρίζεται με ηλεκτρική σκούπα κάθε ημέρα και τα καθαρά ρούχα παραμένουν στο καλάθι περισσότερο από ό, τι θέλετε. Κανείς δεν θα παρατηρήσει, παρά μόνο εσείς. Η προτεραιότητά σας όμως πρέπει να είναι η υγεία και η ευεξία σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα πάντα.

Ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να είναι ανεξάρτητο

Το νήπιο μπορεί να είναι προσκολλημένο στη μαμά του, ειδικά όταν ανησυχεί ότι εκείνη μπορεί να μην έχει χρόνο για αυτό σύντομα. Ωστόσο, αν του ζητήσετε να σας βοηθήσει με μικρές, καθημερινές δουλειές, θα το κάνετε να αισθάνεται σημαντικό και υπερήφανο για τον εαυτό του, ενώ παράλληλα θα ενισχύσετε την ανεξαρτησία του, πράγμα που θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έρθει στον κόσμο το μωρό σας.

Να ξεκουράζεστε με κάθε ευκαιρία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, οι σύντομοι ύπνοι μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι το κλειδί για να τονώσετε την ενέργειά σας και να νικήσετε την κούραση. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε όταν το νήπιο κοιμάται ή είναι εκτός σπιτιού και μην αισθάνεστε την παραμική ενοχή γι’ αυτό. Άλλωστε, καταπολεμώντας την κούραση, θα έχετε περισσότερη ενέργεια στη συνέχεια για να παίξετε με το μικρό σας.

Περιορίστε το χρόνο που ξοδεύετε σε εξωτερικές δουλειές

Η προετοιμασία της τσάντας με τις πάνες του μικρού σας, η προσπάθεια να το ντύσετε και ο αγώνας να το ασφαλίσετε στο παιδικό κάθισμα και να βγείτε έξω για να κάνετε δουλειές εκτός σπιτιού είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας.

Προσπαθήστε να τακτοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερες υποχρεώσεις σας online, από την παραγγελία τροφίμων μέχρι την πληρωμή των λογαριασμών σας.

Τακτοποιήστε ορισμένες δουλειές όσο το μικρό σας κοιμάται

Καταλαβαίνουμε ότι μέχρι την ώρα που θα κοιμηθεί το νήπιο, πιθανότατα είστε εξαντλημένη, ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία να ασχοληθείτε με μικρές και εύκολες δουλειές. Για παράδειγμα, βρείτε τι θα φορέσετε εσείς και το παιδί την επόμενη ημέρα και σκεφτείτε τι θα φάτε για πρωινό. Έτσι, το επόμενο πρωί θα είστε πιο χαλαρή.

Παίξτε με το παιδί σας με τρόπους που μπορείτε να διαχειριστείτε

Παζλ, επιτραπέζια παιχνίδια, ζωγραφική, πάρτι τσαγιού παρέα με τα λούτρινα – παίζοντας με το παιδί σας από την άνεση του καναπέ θα είστε σε θέση να διασκεδάσετε περισσότερο χωρίς να κουραστείτε.