Είτε ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος είτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης. Όταν καταναλώνετε ζάχαρη σε υπερβολικές ποσότητες, φορτώνετε τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες, επηρεάζετε αρνητικά τα επίπεδα ενέργειάς σας, καταστρέφετε τα δόντια σας, βλάπτετε το δέρμα σας και επιβαρύνετε τη συνολική υγεία σας. Και επειδή το να αντισταθείτε στην επιθυμία σας για ζάχαρη στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών.

3 επιστημονικοί τρόποι να «νικήσετε» την επιθυμία για ζάχαρη

1. Ενισχύστε την υγεία του εντέρου σας

Το μικροβίωμα του εντέρου σας έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές σας επιλογές. Σχετική έρευνα έδειξε ότι τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν άμεσα τους τύπους τροφίμων που λαχταράτε. Ως εκ τούτου, η αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου σας μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία σας για ορισμένες τροφές. Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας είναι να βάλετε τα προβιοτικά στη διατροφή σας. Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια, τα οποία υπάρχουν κατά βάση σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. κεφίρ, γιαούρτι, τυρί). Όταν τρώτε αυτές τις τροφές, τα βακτήρια που περιέχουν διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό σας σύστημα και καταλήγουν στο παχύ σας έντερο, όπου τελικά μένουν και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας έτσι τους προϋπάρχοντες μικροοργανισμούς.

2. Κοιμηθείτε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου δεν σας κάνει απλά να κουράζεστε και να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε, αλλά επηρεάζει επίσης τις ορμόνες που παίζουν ρόλο στην όρεξή σας για φαγητό. Όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, το σώμα σας παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από την «ορμόνη της πείνας» που ονομάζεται γκρελίνη. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες δεν είχαν κοιμηθεί επαρκώς, τα επίπεδα γκρελίνης τους ήταν αυξημένα όλη την ημέρα, αναγκάζοντάς τους να τρώνε κατά μέσο όρο 340 θερμίδες περισσότερες από ό, τι οι ξεκούραστοι συμμετέχοντες. Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές τις πρόσθετες θερμίδες προέρχονταν από γλυκά σνακ. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου συσχετίστηκε με την κατανάλωση περισσότερων ζαχαρούχων αναψυκτικών με καφεΐνη. Όπως καταλαβαίνετε, το κοιμάστε επαρκώς είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της επιθυμίας για ζάχαρη.

3. Βάλτε την κανέλα στη διατροφή σας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βάζοντας την κανέλα στη διατροφή σας, θα έχετε λιγότερη επιθυμία για γλυκά. Η εξήγησή τους είναι απλή: Το συγκεκριμένο μπαχαρικό βοηθάει στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία σας για ζάχαρη. Επομένως, ρίξτε ένα κουταλάκι κανέλα στον πρωινό σας καπουτσίνο, χαρίστε ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μη διστάσετε να τη χρησιμοποιήσετε ακόμα και στη μαγειρική (π.χ. στο κοκκινιστό κρέας).