Η περίοδος της εγκυμοσύνης σας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να βελτιώσετε τη διατροφή σας και γενικά να εστιάσετε περισσότερο στην υγεία και την ευεξία σας. Άλλωστε, ο οργανισμός σας αυτήν την περίοδο δουλεύει… υπερωρίες προκειμένου να μεγαλώσει μια νέα ζωή μέσα σας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε τόσο εσείς όσο και το αναπτυσσόμενο μωράκι σας.

Θρεπτικές τροφές που αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας

 

  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά το γιαούρτι, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Σας βοηθούν να καλύψετε τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σας σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.
  • Τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος, φυτικών ινών και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών. Το φυλλικό οξύ είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των κυττάρων στο αναπτυσσόμενο μωρό σας.
  • Ο σολομός περιέχει απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών στο μωρό σας. Είναι επίσης μια φυσική πηγή βιταμίνης D.
  • Τα αυγά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν επίσης χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
  • Το μπρόκολο και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστείτε. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Το άπαχο κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, χολίνη και βιταμίνες Β, τα οποία είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά κατά την εγκυμοσύνη.
  • Τα μούρα περιέχουν νερό, υδατάνθρακες, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και νερού.
  • Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυτικές ενώσεις. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, φυτικές ίνες και μαγνήσιο.
  • Τα αβοκάντο περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τις κράμπες στα πόδια.
  • Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τις εγκύους, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Απλά φροντίστε να περιορίσετε τις μερίδες σας και να αποφύγετε τις ζαχαρούχες εκδοχές, για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης.
  • Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επαρκής ενυδάτωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

 

Να θυμάστε ότι…

Ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλεύσει σχετικά με τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Οι όποιες αλλαγές στη διατροφή σας θα πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με κύριο άξονα το προ κυήσεως βάρος σας και την ικανοποίηση των βασικών ενεργειακών και θρεπτικών απαιτήσεων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.