Η Κίνα ενέκρινε την επείγουσα χρήση του εμβολίου κατά της COVID-19 της Sinovac Biotech σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μεταξύ 3 και 17 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιν Ουεϊντόνγκ στην κρατική τηλεόραση αργά χθες, Παρασκευή, το βράδυ.

Η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, κατά την οποία είχαν χορηγηθεί 723.5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως τις 3 Ιουνίου, είναι τώρα ανοιχτή μόνον για όσους είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.

Το πότε θα δοθεί το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac σε νεότερες ηλικιακές ομάδες θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση από τις υγειονομικές αρχές των στρατηγικών εμβολιασμού στην Κίνα, διευκρίνισε ο Γιν μιλώντας στην κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε απευθείας.

Ο Γιν σημείωσε ότι οι ανήλικοι έχουν μικρότερη προτεραιότητα για εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα αν προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές Φάσης Ι και ΙΙ έδειξαν ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση στους μετέχοντες ηλικίας 3-17 ετών, και ότι οι περισσότερες παρενέργειες ήταν ήπιες.

 

Η υποστηριζόμενη από το κράτος Sinopharm, η οποία έχει αναπτύξει εμβόλιο δύο δόσεων παρόμοιας τεχνολογίας με αυτό της Sinovac, υποβάλλει επίσης δεδομένα για να λάβει έγκριση για χρήση σε νεότερες ηλικιακά ομάδες. Επίσης εμβόλιο της CanSino Biologics, το οποίο υιοθετεί διαφορετική τεχνολογία, εισήλθε στην Φάση ΙΙ δοκιμών για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ 6 και 17 ετών.

Η Sinovac έχει επίσης ολοκληρώσει κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ στην οποία οι μετέχοντες έλαβαν μια τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου της αφού είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τις δύο καθορισμένες δόσεις, πρόσθεσε ο Γιν.

Οι μετέχοντες είδαν μια δεκαπλάσια αύξηση στα επίπεδα των αντισωμάτων τους, σε σύγκριση με τα προηγούμενα επίπεδα σε διάστημα μιας εβδομάδας, και μια εικοσαπλάσια αύξηση σε μισό μήνα, διευκρίνισε.

Ο Γιν σημείωσε ωστόσο ότι η Sinovac χρειάζεται ακόμη να ολοκληρώσει μακροπρόθεσμη παρατήρηση της διάρκειας των αντισωμάτων προτού μπορέσει να κάνει μια σύσταση στις αρχές για το πότε θα πρέπει να χορηγείται μια τρίτη δόση του εμβολίου της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ