Φορώντας τα γυαλιά μας μόλις βγούμε από το σπίτι και όσο βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, μπορούμε εύκολα αλλά και αποτελεσματικά να διατηρήσουμε την υγεία των ματιών μας στα καλύτερα της, παρά τις επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου.

Γιατί είναι σημαντικά τα γυαλιά ηλίου

«Εκτός από τη μείωση της φωτεινότητας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους για άνετη όραση, τα γυαλιά ηλίου μειώνουν την έκθεσή σας σε επιβλαβές υπεριώδες φως προστατεύοντας τα ευαίσθητα μέρη των ματιών μας», επισημαίνει η δρ. Lilan Le, οπτομέτρης.

«Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να φοριούνται σε εξωτερικούς χώρους ανεξάρτητα από το εάν η μέρα είναι ηλιόλουστη ή συννεφιασμένη, επειδή οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα, φτάνοντας στα μάτια μας. Επιπλέον, η χρήση καπέλου μαζί με τα γυαλιά ηλίου σας θα μειώσει περαιτέρω την έκθεση» εξηγεί.

Καρκίνος του δέρματος

«Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί στα βλέφαρά μας όπως και σε άλλα μέρη του σώματός μας λόγω των σκληρών επιπτώσεων της μακροχρόνιας έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία», εξηγεί η δρ. Lilan Le.

Καταρράκτης

«Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν ο φακός των ματιών γίνεται θολός με συνέπεια την μειωμένη οπτική ευκρίνεια και ενδεχομένως την τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί» επισημαίνει η δρ. Lilan Le.

«Αποτελεί μια κοινή πάθηση που αναπτύσσεται αργά με την πάροδο των ετών καθώς γερνάμε, αλλά η έκθεση σε υπεριώδες φως μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα ανάπτυξης» εξηγεί.

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

«Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι επίσης μια πιθανή πάθηση που προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης. Η ωχρά κηλίδα είναι το κέντρο του αμφιβληστροειδούς μας από όπου βλέπουμε με την καθαρότερη δυνατή όραση» επισημαίνει η ίδια.

«Γενικά, οι περισσότερες από τις επιβλαβείς ακτίνες φιλτράρονται μέσω του κερατοειδούς και του φακού αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι οι υπόλοιπες ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν κάποια βλάβη στον αμφιβληστροειδή, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας».