Περνάμε τις μέρες μας προσπαθώντας να τους μεταδώσουμε τις μεγάλες και μικρές μας γνώσεις: Είτε τους εξηγούμε ότι αν ακουμπήσουν τον φούρνο θα κάψουν τα δαχτυλάκια τους, είτε τους μιλάμε για τη Γη που είναι μια σφαίρα που γυρνά γύρω από τον ήλιο, όλα τους ακούγονται εξίσου παράξενα και μαγικά. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, όμως, αν πιστεύετε ότι δεν μας παραδίδουν και εκείνα τα δικά τους μαθήματα. Και κυρίως, κινδυνεύετε να χάσετε την ευκαιρία να τα διδαχθείτε.

Τα μαθήματα ζωής που μας δίνουν τα νήπια

Να απολαμβάνουμε τη στιγμή

Έχετε δει ποτέ ένα τρίχρονο να μην καταφέρνει να απολαύσει το παιχνίδι του επειδή μετάνιωσε για κάτι που είπε την προηγούμενη μέρα; Ίσως είναι καιρός να αντιγράψετε την ικανότητά του να ζει στο παρόν.

Να κάνουμε τους άλλους να γελάνε

Κάποια στιγμή έκανε τυχαία μια γκριμάτσα και εσείς ξεκαρδιστήκατε. Έκτοτε την επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, και ποτέ δεν έχει αρνηθεί να την κάνει κατά παραγγελία! Τι καλύτερο από το να φτιάχνουμε τη διάθεση των αγαπημένων μας προσώπων;

Να εκτιμάμε τις μικρές χαρές

Τα νήπια δεν νοιάζονται για το κόστος των πραγμάτων. Εντυπωσιάζονται από τις νιφάδες του χιονιού, τις πασχαλίτσες και τη μυρωδιά του γρασιδιού. Και δεν έχουν άδικο.

Να μην τα παρατάμε

Τα νήπια αποτυγχάνουν συνέχεια, όμως αυτό δεν τα νοιάζει και πολύ. Ακόμη και αν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ένα ξέσπασμα, πολύ σύντομα συνεχίζουν τις προσπάθειες. Και μια μέρα τα καταφέρνουν!

Να είμαστε περίεργοι

Είναι δύσκολο να μην παρασυρθούμε από την περιέργεια των παιδιών μας. Αντικείμενα, λέξεις, μια γάτα που πέρασε μπροστά μας στο πάρκο, είναι όλα τους εξαιρετικές αφορμές για εκατομμύρια ερωτήσεις. Ποιος γονιός δεν έχει μπει στη διαδικασία να αναζητήσει κάποια πληροφορία μετά από μια απροσδόκητη απορία του μικρού του;

Να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας

Εντάξει, ένα νήπιο που χτυπιέται στο πάτωμα επειδή του έπεσε η πιο… όμορφη τηγανιτή πατάτα δεν είναι και η πιο ευχάριστη στιγμή της μέρας μας. Τουλάχιστον, όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να το ρωτήσουμε τι έχει και εκείνο να μας απαντήσει «τίποτα».

Να ζητάμε βοήθεια όταν πρέπει

Μπορεί να επιμένει να δοκιμάσει τα πάντα «μόνο του», όμως δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάλει τα κλάματα για να το πάρετε στα χέρια σας, όταν νιώθει πολύ κουρασμένο για να περπατήσει – ακόμη και αν πλέον δεν είναι και πολύ ελαφρύ. Δεν χρειάζεται να είστε εξίσου επιτακτικοί, όμως αν ντρέπεστε να ζητήσετε τη στήριξη των αγαπημένων σας, μπορείτε να πάρετε μερικά μαθήματα.

Να μην είμαστε προκατειλημμένοι

Κανένα νήπιο δεν θα ζητήσει διαβατήριο για να αποφασίσει πώς θα συμπεριφερθεί σε κάποιον. Ούτε θα ρωτήσει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την οικονομική του κατάσταση. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε και οι υπόλοιποι.

Να αγαπάμε με όλη μας την καρδιά

Τα παιδιά χαρίζουν όλη τους την τρυφερότητα χωρίς δεύτερες σκέψεις και μας δείχνουν την αγάπη τους ακριβώς όταν και με τον τρόπο που τους βγαίνει. Και τα μούτρα τους ποτέ δεν κρατούν πολύ.