Είναι απολύτως φυσιολογικό ως γονείς να θέλετε το παιδί σας να μοιράζεται, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό εκείνο να δυσκολεύεται να το κάνει. Το να μπορείς να μοιράζεσαι προϋποθέτει να κατανοείς τα συναισθήματα των άλλων και τα νήπια και τα μωρά δεν έχουν κατακτήσει ακόμη αυτή την ικανότητα.

Τα μωρά και τα νήπια είναι εγωκεντρικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε θέση να αντιληφθούν τον εαυτό τους ως ξεχωριστή οντότητα, αλλά ότι δεν καταλαβαίνουν πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους. Με λίγα λόγια η δυσκολία του παιδιού να μοιραστεί δεν πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας του, αλλά έχει να κάνει με το στάδιο ανάπτυξής του. Επομένως, στην προσπάθειά σας να μάθετε το παιδί να μοιράζεται δεν πρέπει να απογοητεύεστε.

Πώς θα μάθετε στο παιδί να μοιράζεται

*Βοηθήστε το να εξασκηθεί στο να μοιράζεται

Μερικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν το να μοιράζεσαι ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα, όταν το παιδί ζωγραφίζει παρέα με το αδερφάκι του, θα πρέπει να περιμένει μέχρι να πάρει το χρώμα μαρκαδόρο που θέλει. Έτσι, μαθαίνει να μοιράζεται και να έχει υπομονή.

*Ενθαρρύνετέ το να μοιράζεται

Αν πρόκειται να έρθουν επίσκεψη στο σπίτι σας τα ξαδέρφια του μικρού σας, προετοιμάστε το για το γεγονός ότι θα πρέπει να μοιραστεί τα πράγματά του και παρουσιάστε το ως κάτι συναρπαστικό. Ρωτήστε το παιδί ποια παιχνίδια τού αρέσουν περισσότερο και θα ήθελε να δείξει στα άλλα παιδιά και συγκεντρώστε τα ώστε να είναι έτοιμα όταν φτάσουν οι μικροί επισκέπτες. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα έχει χρόνο να προετοιμαστεί και να συνηθίσει την ιδέα του να μοιράζεται.

Φυσικά, είναι απολύτως φυσιολογικό και σεβαστό το παιδί να έχει ένα παιχνίδι που δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Άλλωστε, όλοι έχουμε αγαπημένα αντικείμενα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να μοιραστούμε. Επομένως, μην πιέσετε το παιδί να μοιραστεί αυτό το παιχνίδι.

*Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο

Δημιουργήστε ένα δικό σας παιχνίδι κατά το οποίο μόλις το χρονόμετρο χτυπήσει το παιδί θα πρέπει να αλλάξει παιχνίδι.

*Διευκολύνετε τη συζήτηση

Μάθετε στο παιδί πώς θα πρέπει να αντιδρά όταν βλέπει ένα άλλο παιδί να παίζει με ένα παιχνίδι που θα ήθελε κι εκείνο. Αντί να το αρπάξει από τα χέρια του άλλου παιδιού ή να αρχίσει να γκρινιάζει, μπορεί να πει στο άλλο παιδί «Μπορώ να παίξω κι εγώ με το παιχνίδι αυτό;».