Οι αλλαγές στην περίοδο της γυναίκας μετά το εμβόλιο κοραναϊού είναι πιθανό να είναι «συμπτωματική», αναφέρουν γυναικολόγοι στην Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με το sky.com, η συζήτηση άνοιξε όταν περισσότερες από 4.000 γυναίκες στη Βρετανία ανέφεραν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο μετά τον εμβολιασμό τους.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) λένε ότι οι περισσότερες γυναίκες έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν αλλαγές με τον κύκλο τους, οπότε το γεγονός ότι έκαναν πρόσφατα εμβόλιο μπορεί να είναι τυχαίο.

Ο Δρ Pat O’Brien, αντιπρόεδρος του Κολλεγίου, δήλωσε:

«Πολλές γυναίκες βιώνουν μια προσωρινή αλλαγή στις περιόδους τους από καιρό σε καιρό κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Κι αυτή τη στιγμή, πολλές γυναίκες στα 20 και 30 τους έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Έτσι, φαίνεται αναπόφευκτο σε μερικές γυναίκες αυτά τα δύο γεγονότα να μην συμπίπτουν τυχαία».

Από την πλευρά τους οι Sunday Times ανέφεραν ότι, από τις 17 Μαΐου, 2.734 γυναίκες είχαν γράψει στον Οργανισμό Ρυθμιστικών Υπηρεσιών Φαρμάκων και Υγείας (MHRA) σχετικά με τις εμμηνορροϊκές παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επίσης 1.158 γυναίκες ανέφεραν πως παρουσίασαν πρόβλημα με τον κύκλο τους ενώ  είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer και 66 γυναίκες το Moderna.

Οι περισσότερες γυναίκες επισήμαναν μάλιστα ότι είχαν μεγαλύτερη αιμορραγία από το συνηθισμένο.

Η Δρ Sue Ward, δήλωσε ότι «θα υποστηρίξει περισσότερη συλλογή δεδομένων σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να γίνει κατανοητό γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό».