Πολλοί από όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι τον Ιανουάριο, δηλαδή οι υγειονομικοί και οι πολίτες άνω των 80 ετών έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτώνται πόσο θα διαρκέσει η ανοσία των δύο δόσεων που έχουν κάνει και πότε θα ξαναχρειαστεί να εμβολιαστούν.

Έως τώρα, με δεδομένη την ταχύτατη διαδικασία των εμβολιασμών, οι επιστήμονες δηλώνουν βέβαιοι ότι θα είναι δυνατό να γίνει μια επαναληπτική δόση του εμβολίου τον φθινόπωρο. Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος δηλώνει ότι ενδέχεται ακόμη και να μην χρειαστούμε τρίτη δόση του εμβολίου.

«Θα δούμε αν χρειαστεί το φθινόπωρο. Ανάλογα με το πως θα πάει η πανδημία. Μπορεί να μη χρειαστεί. Διότι αν έχουν οι εμβολιασμένοι αρκετά αντισώματα, έχουν προστασία και η επιδημία είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε δεν θα χρειαστεί να επανεμβολιαστούμε. Άλλωστε δεν είναι μόνο τα αντισώματα, αλλά και η κυτταρική ανοσία που προστατεύει. Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της επιδημίας εκείνη την εποχή και από το επίπεδο της ευαλωτότητας των εμβολιασμένων. Από αυτά τα δύο», δήλωσε ο κ. Χρούσος στο iatropedia.gr.

«Από οποιοδήποτε εμβόλιο η τρίτη δόση, εάν χρειαστεί»

Όσο για το πιο θα είναι το εμβόλιο της τρίτης επαναληπτικής δόσης, εάν αυτή χρειαστεί πριν από τον ερχόμενο χειμώνα; Ο καθηγητής δηλώνει ότι μπορεί να είναι με οποιοδήποτε εμβόλιο:

“Κατά την προσωπική μου γνώμη και όχι της Επιτροπής γιατί δεν το έχουμε συζητήσει ακόμη, η τρίτη δόση μπορεί να είναι από οποιοδήποτε εμβόλιο. Όχι αποκλειστικά από κάποιο εμβόλιο που θα έχει παρασκευαστεί ειδικά για τρίτη δόση. Αλλά αυτή είναι η δική μου γνώμη”

Καθ’ οδόν, ωστόσο, βρίσκεται και το εμβόλιο τρίτης δόσης της Pfizer, το οποίο θα έχει υποστεί τροποποιήσεις για να καλύπτει σε μεγαλύτερο ποσοστό και τις παραλλαγές του κορονοϊού.

“Απ’ ότι ξέρω έρχονται. Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες που θα παραλάβει αυτά τα εμβόλια. Δεν θα χρειαστεί νέα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Θα είναι πολύ πιο γρήγορες οι διαδικασίες γιατί δεν είναι νέα εμβόλια, θα είναι απλώς τροποποιημένα”, καταλήγει.