Η μεταφύτευση σίγουρα θα χρειαστεί όταν τα φυτά σας μεγαλώσουν και χρειαστούν μεγαλύτερο χώρο για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Μάλιστα, αποτελεί σημαντικό μέρος της φροντίδας των φυτών που θα πρέπει να μάθουμε στο παιδί για να την κάνει σωστά και να διατηρεί τα φυτά του.

Η μεταφύτευση σε τέσσερα βήματα

Η διαδικασία της μεταφύτευσης είναι πιο εύκολη από όσο νομίζουμε, αφού αρκούν τέσσερα βήματα – στρατηγικές για να τα καταφέρουμε.

Επιλέξτε την κατάλληλη γλάστρα

Όταν μεταφυτεύετε το φυτό σας, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το μετακινήσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Ορισμένες φορές το μείγμα της μπορεί να χρειάζεται απλώς να ανανεωθεί για να του παρέχει νέα θρεπτικά συστατικά.

Αλλά αν το φυτό σας γίνεται πολύ μεγάλο για το δοχείο του, επιλέξτε ένα νέο που είναι λίγο μεγαλύτερο. «Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα βρείτε το σωστό μέγεθος δοχείου για το αρχικό σας φυτό», επισημαίνει η Susan Spanger, επαγγελματίας κηπουρός και floral designer.

«Ιδανικά, βρίσκετε κάτι με διάμετρο 1 έως 2 ίντσες επιπλέον χώρου. Εάν επιλέξετε μία πολύ μεγάλη γλάστρα, μπορεί να ρίχνετε πολύ νερό και οι ρίζες του φυτού σας να σαπίσουν για αυτό θα ήταν καλό να τις αποφύγετε.

Χρειάζεστε το σωστό χώμα

Εάν δεν είστε σίγουροι για τον τύπο του χώματος που θα πρέπει να επιλέξετε, η Susan Spanger προτείνει ένα μείγμα 70% χονδροειδούς βρύου τύρφης σε συνδυασμό με 30% περλίτη. «Ο περλίτης είναι τα μικροσκοπικά, στρογγυλά λευκά στίγματα που εισάγουν αέρα στο έδαφος ανάμεσα στα άλλα συστατικά» εξηγεί.

Κατά την επανατοποθέτηση του φυτού, ξεκινήστε γεμίζοντας την γλάστρα μέχρι το ένα τρίτο με φρέσκο χώμα. «Με αυτόν τον τρόπο έχει χώρο για να αναπτυχθούν όλες οι νέες ρίζες», επισημαίνει.

Ελέγξτε και χαλαρώστε τις ρίζες

Τώρα που έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να μεταφυτέψετε το φυτό σας, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. «Μόλις το βγάλετε από την παλιά γλάστρα, μπορείτε να ελέγξετε τις ρίζες και ιδανικά προσπαθήστε να τις ξεμπερδέψετε για να να μπορεί να μεγαλώσει» επισημαίνει η Susan Spanger.

«Οι ρίζες μπορεί να είναι ευαίσθητες, οπότε δεν θέλετε να τις τραβήξετε απότομα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας για να απαλλαγείτε από όσο το δυνατόν περισσότερο χώμα χωρίς να τις τραβάτε απότομα. Ο λόγος για τον οποίο θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό είναι γιατί το αντικαθιστάτε με νέο» υπενθυμίζει.

Εάν το φυτό σας είναι εξαιρετικά σφιχτό με μια σφιχτή ρίζα, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό μαχαίρι για να κάνετε ορισμένα μικρά κοψίματα στο κάτω μέρος και στις πλευρές του φυτού που σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε τις ρίζες.

Βάλτε το φυτό στο νέο του σπίτι

Αφού χαλαρώσετε τις ρίζες του φυτού σας, ήρθε η ώρα να το μεταφυτέψετε. «Αφού γεμίσετε το δοχείο στη βάση με φρέσκο χώμα, τοποθετήστε τη ρίζα πάνω στο κέντρο. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια της ρίζας είναι κάτω από το χείλος, ώστε να καλύπτεται επαρκώς με χώμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μόλις τοποθετηθεί σωστά στην γλάστρα, τοποθετήστε απαλά το χώμα γύρω από και πάνω από τις ρίζες, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κινηθεί και να αναπτυχθεί» καταλήγει.