Εάν είστε από τους ανθρώπους που έχετε μια πολυάσχολη και αγχωτική ζωή σίγουρα θα αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην εξισορρόπηση της δουλειάς σας, της οικογένειάς σας αλλά και της εύρεσης χρόνου για τον εαυτό σας.

Ακολουθούν 9 εξαιρετικά εύκολες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στο βρείτε αυτή την πολυπόθητη εξισορρόπηση, ώστε να γίνετε πιο ενεργητικοί και κατ’επέκταση πιο υγιείς .

  • Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, να είστε σε κίνηση: Μην κάθεστε. Καθώς δουλεύουμε, καθόμαστε περισσότερο από ότι όταν κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Κατά μέσο όρο 9,3 ώρες την ημέρα καθόμαστε, εάν συνυπολογίσεις και τις με 7,7 ώρες ύπνου, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι βρισκόμαστε σε σωματική αδράνεια πολλές ώρες την ημέρα. Το να κάθεται κάποιος 6+ ώρες (εξαιρείται ο ύπνος) αυξάνει κατά 40% τις πιθανότητες να πεθάνει εντός 15 ετών από κάποιον που κάθεται λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα. Δεν παίζει ρόλο ακόμα κι αν γυμνάζεστε. Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση του χρόνου καθίσματος λειτουργεί πολύ θετικά, ασχέτως ακόμη ακόμη … και ημίωρης άσκησης.
  • Περπατήστε γύρω από το αυτοκίνητό σας ενώ περιμένετε τον/την σύζυγό σας ή τα παιδιά σας μέχρι να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητές τους.
  • Πάρτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ και κάψτε επιπλέον θερμίδες. Μπορείτε να κάψετε περίπου 0,1 θερμίδες για κάθε σκαλοπάτι που ανεβαίνετε. Ενώ για κάθε σκαλοπάτι που κατεβαίνετε καίτε περίπου 0,05 θερμίδες.
  • Χρησιμοποιήστε διαλείμματα στην εργασία για μια γρήγορη βόλτα έξω – ή ακόμα και μέσα (10 λεπτά είναι εντάξει). Ένας γρήγορος περίπατος είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε. Ενισχύει την κυκλοφορία και αυξάνει την παροχή οξυγόνου, βοηθώντας σας να αισθανθείτε πιο «τονωμένοι».
  • Κανονίστε «ραντεβού» με έναν φίλο μέσα στην εβδομάδα για να ασκηθείτε. Αντί να πηγαίνετε στο εμπορικό κέντρο για να φάτε ή να ψωνίσετε, πηγαίνετε να περπατήσετε ή να γυμναστείτε.
  • Βρείτε τη δραστηριότητα που σας αρέσει. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε ποδήλατο, χορό, κολύμπι ή περίπατο.
  • Εάν οδηγείτε, παρκάρετε όσο τον δυνατόν πιο μακριά από τον προορισμό σας, ώστε να χρειαστεί να περπατήσετε.
  • Περπατήστε όταν δεν είναι απαραίτητη η οδήγηση. Μάλιστα, φορέστε και ένα έξυπνο ρολόι, ώστε να βλέπετε πόσα βήματα κάνετε. Αυτό θα σας ενθαρρύνει να κάνετε πιο πολλά βήματα μέρα με τη μέρα.
  • Ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, σηκωθείτε και περπατήστε ή κάντε ορισμένες ασκήσεις από τη θέση σας.