Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ένα μωρό είναι η αξιολάτρευτη απόδειξη της ζωής τείνουν να μην πιστεύουν στους πολύπλοκους μηχανισμούς που μπορεί να έχει. Βλέπουν ένα μωρό ως έναν μικρό άνθρωπο του οποίου ο κύριος ρόλος είναι ο ύπνος, το κλάμα και η σίτιση.

Μπορεί το μωρό να βαρεθεί;

Η πλήξη είναι κάτι που συνήθως θεωρείται πρόβλημα ενός νηπίου, ενός παιδιού ή ενός εφήβου. Πολλοί δεν πιστεύουν ότι τα μωρά μπορούν να βαρεθούν, επειδή δεν πιστεύουν ότι έχουν την αναπτυξιακή ικανότητα για να το κάνουν, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να βαρεθεί επειδή ακριβώς δεν κατανοεί την έννοια της πλήξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μωρά μπορούν πράγματι να βαρεθούν. Όπως αποκαλύπτει η δρ. Celeste Kidd, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τα μωρά γεννιούνται με προεπιλεγμένους μηχανισμούς που τους εμποδίζουν να «σπαταλούν χρόνο» σε πράγματα που δεν τους διδάσκουν κάτι.

Αυτό σύμφωνα με την ίδια ισοδυναμεί με την πλήξη στα βρέφη.

«Μηχανές» εκμάθησης

Όπως μας εξηγεί η ίδια, τα μωράκια ήδη από την τρυφερή τους ηλικία μπορούν να θεωρηθούν ως «μηχανές» εκμάθησης, που δεν σταματούν καθόλου να αναζητούν νέες πληροφορίες και να μαθαίνουν από όλα όσα συναντούν γύρω τους.

Αν και εντυπωσιακή, η διαρκής διαδικασία μάθησης μπορεί να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για το παιδί, για αυτό και πρέπει να το βοηθάμε να κατανοήσει, να μάθει και να εξελιχθεί ακόμα και αν πρόκειται για το πρώτο του μήνα στην αγκαλιά μας.

Τα μωρά ψάχνουν συνεχώς πράγματα για εξερεύνηση και νέα πράγματα για να μάθουν, και όταν δεν μπορούν να το βρουν, τότε πράγματι βαριούνται, καταλήγει.