Η απόφαση για το εάν το εμβόλιο Covid-19 της Moderna θα εγκριθεί και για τις ηλικίες 12-17 ετών αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης, θα είναι η πρώτη έγκριση του εμβολίου για εφήβους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι στιγμής, το αντίστοιχο εμβόλιο της Pfizer είναι το μόνο που έχει εγκριθεί για άτομα κάτω των 18 ετών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι η επιτροπή [του ΕΜΑ] θα έχει καταλήξει σε συμπέρασμα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων του ΕΜΑ.

Αρκετές Δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού και των ανηλίκων, παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ και πολλοί ανεξάρτητοι ειδικοί καλούν τις κυβερνήσεις να δωρίσουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο τα εμβόλια που περισσεύουν μετά τον εμβολιασμό των ενηλίκων.

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, όμως μόνο το 2% αφορά τις φτωχές χώρες, όπου το στέλεχος Δέλτα προκαλεί νέα έξαρση κρουσμάτων.