Η οργάνωση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να μάθει το παιδί, ήδη από την νηπιακή ηλικία. Μαθαίνοντας πώς να είναι οργανωτικό, το παιδί θα είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστεί τα πράγματά του, τους χώρους του και τα προσωπικά του αντικείμενα είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο. Ταυτόχρονα όσο πιο οργανωτικό θα γίνεται το παιδί, τόσο πιο εύκολη θα γίνεται και για εσάς η καθημερινότητα, αφού θα έχετε να ελέγξετε λιγότερα πράγματα.

Οδηγός οργάνωσης για νήπια

Μερικές από τις πρακτικές, που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

*Να είστε πρότυπο

Εάν περιμένετε από το παιδί να μαζέψει τα παιχνίδια ή το γραφείο του, να οργανώσει το χώρο του, τότε ίσως θα πρέπει να κάνετε το ίδιο. Εάν θέλετε το παιδί να γίνει οργανωτικό, τότε είναι σημαντικό να σας βλέπει να είστε οργανωτικοί, μιας και είναι γνωστό ότι τα παιδιά εκδηλώνουν τάσεις μιμητισμού, αφού θέλουν να σας μοιάσουν, καθώς είστε τα πρώτα τους πρότυπα.

*Κάθε πράγμα στη θέση του

Τα παιδιά πρέπει να έχουν συγκεκριμένες θέσεις για τα βιβλία, τα παιχνίδια, τα ρούχα τους κι οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο χρησιμοποιούν. Εάν έχετε μόνο ένα γιγαντιαίο κουτί παιχνιδιών, τα παιδιά θα αποθηκεύσουν τα πάντα σε ένα σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι θα τα ανακατέψουν όλα στην προσπάθειά τους να βρουν κάτι συγκεκριμένο, καθιστώντας την οργάνωση δύσκολη για εκείνα και το συγύρισμα περισσότερο για εσάς. Επενδύστε σε μερικά ανθεκτικά καλάθια ή δοχεία αποθήκευσης για να κρατήσετε μια ποικιλία παιχνιδιών. Σχεδιάστε να διατηρείτε παρόμοια αντικείμενα μαζί.

*»Έξυπνη» αποθήκευση

Όταν εξετάζετε τις επιλογές αποθήκευσης παιχνιδιών, δοκιμάστε να επιλέξετε διάφανα δοχεία, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν εύκολα να δουν τι υπάρχει μέσα. Έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνα να πάρουν αυτό που θέλουν μόνα τους, δίχως να χρειαστούν την βοήθειά σας και χωρίς να προκαλέσουν ακαταστασία. Εξίσου εύκολο θα είναι για εκείνα να μαζέψουν εκ νέου τα παιχνίδια τους, δίχως να γίνεται αγγαρεία.

*Χρησιμοποιήστε ετικέτες

Εάν δεν έχετε διαφανή αποθηκευτικά κουτιά, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τις ετικέτες. Εφαρμόστε μία σε κάθε κουτί ή βάζο και αναγράψτε τι υπάρχει μέσα. Αν το παιδί είναι ακόμα μικρό για να διαβάσει, μπορείτε να δοκιμάσετε τα διαφορετικά χρώματα είτε στις ετικέτες είτε στα δοχεία για να μπορεί να ξεχωρίζει τι έχει μέσα το καθένα.