Η πανδημία του κοροναϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές μας. Πλέον καθημερινά είμαστε ανήσυχοι, προβληματισμένοι, ίσως και απογοητευμένοι ενώ πολύ συχνά αναρωτιόμαστε τι μέλλει γενέσθαι. Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή και το πρόγραμμά μας έχει αλλάξει, δεν πρέπει να παραμελούμε την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Μπορεί να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις προστατεύοντας τον εαυτό μας όμως υπάρχουν και άλλα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε υγιείς σε όλα τα επίπεδα. Τι μπορούμε λοιπόν, να κάνουμε;

Να φτιάξουμε πρόγραμμα διατροφής:

Καλό είναι να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα για γεύματα. Να τρώμε θρεπτικό φαγητό, συγκεκριμένες ώρες και να βάλουμε «φρένο» στα ανθυγιεινά φαγητά που καταναλώναμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αντί να τρώμε πατατάκια και σοκολάτες μπορούμε να επιλέξουμε ξηρούς καρπούς και φρούτα και να μένουμε ενυδατωμένοι με νερό και φρέσκους χυμούς. Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Να κοιμόμαστε καλά το βράδυ:

Το καλοκαίρι χάνουμε το χρόνο και φυσικά χάνουμε και τον ύπνο μας. Λίγο το Netflix, λίγο οι βόλτες στην παραλία και οι ώρες πέρασαν. Το να κοιμόμαστε όμως παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, αδύναμη ανοσία, διαβήτη, αύξηση βάρους. Μπορεί επίσης να βλάψει τη διάθεσή μας και να μας κάνει να γκρινιάζουμε όλη την ημέρα.

Να βάλουμε στο πρόγραμμα την άσκηση:

Ύστερα από τόσους μήνες καραντίνας και τηλεργασίας η σωματική δραστηριότητα επιβάλλεται. Το να διατηρούμε τον εαυτό μας σε φόρμα όχι μόνο κάνει θαύματα στη σωματική μας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους. Δεν χρειάζονται τρελά πράγματα. Μπορούμε να πάμε για τρέξιμο ή για γιόγκα.

Να πούμε «στοπ» στις τοξικές συνήθειες και τα τοξικά άτομα:

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αφήσουμε πίσω μας τις τοξικές συνήθειες και να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία μας. Αυτό ισχύει και για τα άτομα που μας περιβάλλουν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ποιοι μας υποστηρίζουν και να κρατήσουμε μόνο αυτούς στη ζωή μας. Εάν κάποιος μας αγχώνει, μας πιέζει και μας ενοχλεί δεν είναι κακό του πούμε «αντίο».

Να χαλαρώσουμε:

Τον τελευταίο χρόνο όλοι μας περνάμε δύσκολα, πιέζουμε τον εαυτό μας και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ωστόσο, είναι εντάξει αν δεν τα καταφέρουμε. Πρέπει και οφείλουμε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό μας ακόμα κι αν κάνουμε λάθη.

Δεν χρειάζεται να τον κατηγορούμε ούτε να τον κάνουμε να νιώθει ενοχές. Καλό λοιπόν, είναι να θυμόμαστε ότι… είναι εντάξει να μην είμαστε εντάξει.