Ο πόνος στο στόμα, που μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε πρόβλημα, είναι συνήθως δυνατός και ενοχλητικός. Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες μολύνσεις που μπορεί να εμφανιστούν και να ταλαιπωρήσουν τα μικρά μας;

Αφθες

Είναι οι μικρές άσπρες ή κίτρινες πληγές που εμφανίζονται μέσα στο στόμα (κάτω από τη γλώσσα στο μάγουλο ή στο εσωτερικό των χειλιών) και τσούζουν.

Ο άφθες στα παιδιά εμφανίζονται συνήθως ως αντίδραση του οργανισμού στο μικρόβιο του στρεπτόκοκκου, αλλά μπορεί να προκαλούνται και από μικροτραυματισμούς που προξένησε στο στόμα το ίδιο το παιδί όπως για παράδειγμα με την οδοντόβουρτσα.

Τι να κάνουμε; Οι άφθες κρατούν συνήθως 1 με 2 εβδομάδες και περνούν από μόνες τους.

Υπάρχουν όμως και ειδικά προϊόντα που μπορεί να σας συστήσει ο παιδίατρος για την πλύση του στόματος καθώς και αλοιφές που καλύπτουν τις πληγές υδατοστεγώς, οι οποίες θα ανακουφίσουν το παιδί από τον πόνο και το τσούξιμο. Οσο κρατάει το πρόβλημα καλό είναι να αποφεύγει τις αλμυρές τροφές, τα καρυκεύματα, όπως και τα ξινά φρούτα (π.χ. εσπεριδοειδή).

Στοματίτιδα

Εμφανίζεται με έντονο πόνο, ερεθισμό στα ούλα ή και με διάσπαρτα σπυράκια στο εσωτερικό του στόματος.

Το παιδί δεν μπορεί να φάει ενώ αντιμετωπίζει πρόβλημα και στην κατάποση.

Η στοματίτιδα μπορεί να προκύψει από μόλυνση έπειτα από μικροτραυματισμό (π.χ. από κάποιο αντικείμενο που θα βάλει το παιδί στο στόμα του), από αλλεργική αντίδραση που εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα, μπορεί επίσης να προκύψει από μύκητα που κινδυνεύουν να εμφανίσουν παιδιά που παίρνουν αντιβίωση (γιατί η αντιβίωση αλλάζει τη φυσιολογική χλωρίδα των βλεννογόνων) και παιδιά που κάνουν χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ξεπλένουν το στόμα τους μετά τις εισπνοές, αλλά και από οξεία ερπητική ουλοστοματίτιδα.

Τι να κάνουμε; Η στοματίτιδα μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 2 εβδομάδες, αλλά ο έντονος πόνος αρχίζει να υποχωρεί περίπου από την 4η μέρα. Ο γιατρός, ανάλογα με τη διάγνωση, θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων δώστε του να φάει δροσερά και μαλακά φαγητά και αποφύγετε τα αλμυρά και πικάντικα φαγητά όπως και τους ξινούς χυμούς (π.χ. πορτοκαλάδα) τα οποία ερεθίζουν τα έλκη και ενισχύουν τον πόνο.

Σκασμένα χείλη στις γωνίες

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να υποκρύπτει σιδηροπενική αναιμία, που σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να μην παίρνει από τις τροφές τον σίδηρο που χρειάζεται ή ο σίδηρος που παίρνει μέσω της διατροφής του για κάποιο λόγο δεν απορροφάται από τον οργανισμό του.

Τι κάνουμε; Απευθυνόμαστε στον παιδίατρο και εκείνος αφού διερευνήσει τα αίτια θα δώσει στο παιδί την κατάλληλη θεραπεία.

Κακοσμία του στόματος

Δύσοσμη αναπνοή μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί όταν αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα ιγμορίτιδας, ρινίτιδας και αμυγδαλίτιδας, επειδή οι βλέννες και το πύον που συσσωρεύονται στη ρινική κοιλότητα δημιουργούν πηγές μικροβίων.

Μπορεί ωστόσο η κακοσμία τις πρωινές ώρες να προέρχεται και από το στομάχι, επειδή ο σφιγκτήρας που συνδέει τον οισοφάγο με το παιδικό στομάχι είναι χαλαρός. Σε αυτή την περίπτωση η άσχημη μυρωδιά θα αρχίσει σιγά σιγά να ελαττώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Κατά κανόνα εξαφανίζεται λίγο πριν από την εφηβεία.

Τι να κάνουμε; Αν η κακοσμία δεν οφείλεται στην παραπάνω αιτία και σχετίζεται με τις αναπνευστικές παθήσεις που επηρεάζουν την αναπνοή, τότε, όσο διαρκεί το πρόβλημα, φροντίστε το παιδί να κάνει καθημερινά πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό. Φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις η στοματική υγιεινή και το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητα.

Επιχείλιος έρπης

Συχνά τα παιδιά εμφανίζουν στα χείλη τους, με ή χωρίς πυρετό, μία μόλυνση που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και είναι μεταδοτική. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης είναι το σάλιο και μπορεί κανείς να κολλήσει τον ιό στο παιδί με την από κοινού χρήση καθημερινών αντικειμένων (πετσέτες προσώπου, φλιτζάνια, ποτήρια κ.λπ.).

Αντίθετα με άλλες ιώσεις της παιδικής ηλικίας ο εν λόγω ιός δεν εξασφαλίζει ανοσία στον οργανισμό. Οταν η λοίμωξη περάσει, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στους βλεννογόνους και στο δέρμα της περιοχής.

Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να παρουσιάσει τη μόλυνση περισσότερο από μία φορά. Ο έρπης αρχικά εμφανίζεται στα χείλη με έντονη φαγούρα, κοκκινίλα και πρήξιμο και στη συνέχεια δημιουργεί μικρές φουσκάλες με διαυγές υγρό.

Κάποιες φορές οι φουσκάλες αυτές απλώνονται στο δέρμα γύρω από τη μύτη και το στόμα. Μέσα σε 8 με 10 ημέρες σπάνε, ξηραίνονται και σιγά σιγά εξαφανίζονται. Ωστόσο ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σάλιο κι έτσι να μεταδίδει τη λοίμωξη για αρκετές ημέρες.

Τι να κάνουμε; Πρώτα από όλα φροντίστε να το προστατέψετε από τη λοίμωξη με τους εξής τρόπους:

Μην αφήνετε να το φιλούν άτομα με έλκη στο στόμα.

Βεβαιωθείτε ότι τα μολυσμένα με τον ιό άτομα δεν μοιράζονται τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια και το φαγητό μαζί του.

Αν τελικά παρουσιάσει συμπτώματα ερπητικής λοίμωξης, συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που θα το ανακουφίσει.

Μην το αφήνετε να πιάνει ή να ξύνει την επιφάνεια των φυσαλλίδων.

Πλένετε τα χέρια σας πριν του βάλετε αλοιφή στα σημεία όπου έχει μολυνθεί, και έπειτα από την εφαρμογή.