Επέστρεψε από το υπουργείο Υγείας την ενημέρωση από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με τον εμβολιασμό των εφήβων.

«Το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών. Η σύσταση βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα και σκοπεύει στην προστασία των παιδιών, της υγείας και της ψυχολογίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός παιδιών με κίνδυνο. Παχύσαρκα, με νευρομυικές παθήσεις, νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι τα mRNA. Εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης.

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των ήπιων συμπτωμάτων και οι παρενέργειες του μυοκαρδίου είναι εξαιρετικά σπάνιες (12,6 περιπτώσεις στο 1 εκατ.) ενώ υπερδεκαπλάσιος είναι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον κοροναϊό»

Συνέστησε στους γονείς που ανησυχούν να εμπιστευτούν τον παιδίατρο με τον οποίο τα παιδιά έχουν κάνει και τα άλλα εμβόλια.

Ο εμβολιασμός των παιδιών να προγραμματιστεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να μην παραληφθούν τα υπόλοιπα εμβόλια, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Αναφορικά με την τρίτη ενισχυτική δόση

Ο ΠΟΥ ζήτησε ένα μορατόριουμ της τρίτης δόσης ώστε να μπορέσει το 10% των χωρών που δεν έχει καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια, να εμβολιαστεί έστω ένα ποσοστό του πληθυσμού.

Ο ΠΟΥ συστήνει λοιπόν η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες.

Το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Οι οδηγίες αφορούν μεταμοσχευμένους ασθενείς, αυτούς που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες, ανοσοκατασταλμένους  κλπ.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν τον εμβολιασμό με τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.