Για τα παιδιά και τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν φέτος από τον κοροναϊό μίλησε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης. «Φέτος η πανδημία ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά, από πέρυσι λέγαμε πέρυσι ότι είχαν ασυλία από τον κοροναϊό, φέτος η μετάλλαξη Δέλτα δεν χαρίζει σε κανέναν» επισήμανε ο γιατρός.

«Τα παιδιά είναι μια εστία της πυρκαγιάς που λέγεται πανδημία, πρέπει να σβήσουμε όλες τις εστίες. 2 εκατομμύρια παιδιά είναι μεγάλη εστία, πρέπει να σβήσουμε τις εστίες» τόνισε ο παιδίατρος στον ΣΚΑΪ.

«Μέχρι 2 ετών τα παιδιά κάνουν 16 εμβόλια, άντε ένα ακόμη του κοροναϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαζάνης, ξεκαθαρίζοντας ότι το εμβόλιο έχει πάρει κανονική έγκριση από μεγάλους οργανισμούς, όπως ο FDA και ο EMA, και δεν είναι πια πειραματικό.

Η σύγκριση που προκάλεσε απορίες

Ο παιδίατρος έκανε και έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό: «η βιοτεχνολογία στην Ιατρική έχει αλλάξει παρά πολύ… Κάποτε όταν παίρναμε ένα αυτοκίνητο, στα πρώτα 10.000 χιλιόμετρα έπρεπε να κάνουμε μικρές ταχύτητες για να ‘’στρώσει’’ η μηχανή, τώρα η μηχανή του είναι στρωμένη από το εργοστάσιο. Έτσι είναι και με τα εμβόλια, κάποτε έπρεπε να κάνουμε 150.000 με 200.000 εμβόλια για να το δούμε, σήμερα το εμβόλιο βγαίνει έτοιμο, στρωμένο».

«Σε παιδιά από 0 ετών έως 18 περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά. 1 στους 5 πολίτες είναι παιδιά. Ειδικά τα παιδάκια 0 έως 3 ετών διασπείρουν τον ιό μέσα στην οικογένειά τους» προειδοποίησε ο Σπύρος Μαζάνης.

Μαζάνης: «Ιδιαίτερα προσεκτικοί τώρα που ξεκινούν παιδικοί σταθμοί και σχολεία»

«Δεν υπάρχει ασυλία από τον κοροναϊό, πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Πρέπει να δούμε το θέμα της πανδημίας, ειδικά τώρα που ξεκινάνε οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία» προειδοποίησε.

Όπως εξήγησε, το θέμα δεν είναι μόνο να νοσήσει και να το ξεπεράσει το παιδί, αλλά τι θα του αφήσει. «Σχεδόν τα 3 στα 100 παιδιά που θα νοσήσουν με ή χωρίς συμπτώματα έχουν πιθανότητες για μήνες να ταλαιπωρούνται με συμπτώματα ειδικά στο νευρικό σύστημα (μείωση μνήμης, πονοκεφάλους κ.λπ)».

Εξήγησε ότι στη χώρα μας άνοιξε η πλατφόρμα για τα παιδιά από 27 Ιουλίου. «Στις ΗΠΑ άνοιξε από 7 Μαΐου, άλλα αυτό έδωσε την ευκαιρία στην εθνική επιτροπή εμβολιασμών να εξετάσει καλύτερα το θέμα.  Συστήνει να κάνουν το εμβόλιο από 12 ετών και πάνω».

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, «τους επόμενους μήνες θα κατέβουμε στην ηλικία η αμερικανική παιδιατρική ζητά κατεπειγόντως με επιστολή της στον FDA να εγκριθεί το εμβόλιο από παιδιά 5 ετών και πάνω».