Οι νέοι γονείς ακούνε διαρκώς προειδοποιήσεις για τους άυπνους πρώτους μήνες με το μωρό τους. όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή με τα νήπια ταυτίζεται με την ξεκούραση. Σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ώρες σωματικής δραστηριότητας την ημέρα προκειμένου να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Φροντίζοντας τα παιδιά μας να κινούνται όσο πρέπει, ενισχύουμε το καρδιαγγειακό τους σύστημα, τον συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεών τους, αλλά και ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής και της συγκέντρωσής τους. Ωστόσο, αν αφήσουμε το δίχρονο παιδί μας να ακολουθήσει τις έμφυτες τάσεις του, το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει εξαντλητικό για εμάς και – το σημαντικότερο – επικίνδυνο για εκείνο. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί εύκολοι τρόποι να κρατήσουμε ένα υπερκινητικό νήπιο απασχολημένο και να το βοηθήσουμε να εκτονώσει σωστά την ενέργειά του.

Μεγαλώστε μικρούς εξερευνητές

Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερος άθλος για έναν γονιό από το να κρατήσει το παιδί του ήρεμο και απασχολημένο σε ένα νέο μέρος με νέα πρόσωπα. Η λύση μπορεί να βρίσκεται στο να του επιτρέψετε να ανακαλύψει το καινούριο περιβάλλον, πάντα υπό την επίβλεψή σας. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει την ανεξαρτησία αλλά και την υγιή περιέργειά του, δεξιότητες που θα χρειαστεί σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο με τις ίδιες τους τις αισθήσεις, τείνουν να είναι πιο ήρεμα και συνεργάσιμα.

Βρείτε καλές επιρροές

Η επαφή του μικρού σας με το μεγαλύτερο αδερφάκι του ή με άλλα νήπια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κινηθεί ενώ παράλληλα δέχεται αρκετά ερεθίσματα για να παραμείνει απασχολημένο. Στην ιδανική περίπτωση που το άλλο παιδάκι είναι από έξι μήνες έως ένα χρόνο μεγαλύτερο, το παιδί σας θα έχει την ευκαιρία να μιμηθεί τη γλώσσα και τις κινήσεις του, τον τρόπο που μαθαίνει αλλά και τις κοινωνικές και συναισθηματικές του δεξιότητες. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο παιδί διδάσκεται συμπεριφορές που είναι πολύτιμες για την συναισθηματική του ευφυΐα, όπως η υπομονή και η φροντίδα προς τους άλλους.

Μετατρέψτε τα πάντα σε περιπέτεια

Ακόμη και αν η περιέργεια του παιδιού σας είναι ανεξάντλητη, είναι πιθανό οι δημόσιοι χώροι με το πλήθος των άγνωστων μεταβλητών τους να του δημιουργούν άγχος, το οποίο με τη σειρά του δεν του επιτρέπει να ελέγξει αποτελεσματικά τις συναισθηματικές του αντιδράσεις. Μια στρατηγική που ενδεχομένως σας βοηθήσει να το κρατήσετε ήρεμο, είναι να προσπαθείτε να μετατρέπετε κάθε νέο περιβάλλον σε περιπέτεια, μιλώντας του με ενθουσιασμό για τα όσα πρόκειται να κάνετε εκεί. Αν αυτό αποτύχει, μπορείτε να δοκιμάσετε να του δώσετε κάτι να φάει ή να το ενθαρρύνετε να τραγουδήσει. Αυτές οι δραστηριότητες διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο βρίσκεται εκατέρωθεν του λάρυγγα και κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνουν το άγχος και την συνακόλουθη συμπεριφορά του νηπίου σας.

Αγκαλιάστε την ακαταστασία

Μπορεί η προσπάθεια να κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό ενώ μεγαλώνουμε ένα τρίχρονο παιδί να μοιάζει με το μαρτύριο του Σισύφου, όμως φαίνεται πως η ακαταστασία κάνει καλό στην ανάπτυξή του. Συγκεκριμένα, ενισχύει τις δεξιότητές του που συνδέονται με τη μάθηση, το συντονισμό, τις αδρές και λεπτές κινήσεις και την συγκέντρωση. Η χρυσή τομή ανάμεσα στις ανάγκες σας μπορεί να βρεθεί αν επιλέξετε εσείς τα όρια εντός των οποίων το παιδί θα μπορεί να ασχοληθεί με τις πλαστελίνες, τη ζωγραφική ή τα παιχνίδια με το νερό, αλλά και αν φροντίσετε να συμμετέχει και εκείνο στην τακτοποίηση που θα ακολουθήσει.

Εκμεταλλευτείτε καθημερινά αντικείμενα

Το παιδί σας βαριέται γρήγορα τα παιχνίδια του, είναι όμως εξοπλισμένο με ένα εργαλείο που είναι από μόνο του αρκετό για να το διασκεδάσει: Πρόκειται, φυσικά, για την φαντασία του. Ένα απλό κουτί, ένα σκουπόξυλο, μια πλαστική τσιμπίδα μπορούν να μεταμορφωθούν σε οτιδήποτε αν ενθαρρύνετε το μικρό σας να τα κοιτάξει «με άλλο μάτι». Μάλιστα, το παιχνίδι με οικιακά αντικείμενα μπορεί να το βοηθήσει να ενισχύσει μία σειρά από χρήσιμες δεξιότητες – αρκεί, φυσικά, να είναι ασφαλή για παιδική χρήση!

Πιάστε τον ρυθμό

Τα νήπια έχουν μια έμφυτη τάση προς τον ρυθμό και τη μουσική, πράγμα που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να διασφαλίσετε ότι θα κινούνται όσο – αλλά και όπως – πρέπει. Εκτός της πληθώρα παιδικών τραγουδιών που καλούν τα παιδιά σε συγκεκριμένες κινήσεις (ένα καλό παράδειγμα είναι το «κεφάλι – ώμοι – γόνατα και πόδια»), το μικρό σας θα ενθουσιαστεί αν του χαρίσετε το δικό του «μουσικό όργανο». Μια πολύ εύκολη κατασκευή είναι ένα ζευγάρι μαράκες φτιαγμένες από πλαστικά μπουκάλια γεμισμένα με ρύζι.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Αν η πιο συνηθισμένη αιτία υπερκινητικότητας στο σπίτι σας είναι η ανάγκη του παιδιού σας για προσοχή, ίσως καταφέρετε να το κρατήσετε απασχολημένο συμπεριλαμβάνοντάς το στη δραστηριότητα που δεν σας επιτρέπει να του αφιερωθείτε εκείνη τη στιγμή. Φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι η συμβολή του δεν θα σας ξεκουράσει, όμως θα του αποσπάσει την προσοχή για αρκετή ώρα ώστε να παραμείνει ήρεμο. Παράλληλα, το γεγονός ότι θα το έχετε αντιμετωπίσει ως «μεγάλο παιδί» θα το μάθει να πιστεύει στον εαυτό του και να παίρνει πρωτοβουλίες για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που προκύπτουν στο σπίτι.

Κάντε φούσκες

Όταν θέλουμε να απασχολήσουμε ένα νήπιο, οι σαπουνόφουσκες είναι πάντα καλή ιδέα. Εκτός από την απόλαυση που αντλούν τα μικρά μας κυνηγώντας αυτές τις εύθραυστες ιριδίζουσες σφαίρες, μαθαίνουν και να συντονίζουν τα μάτια με τα χέρια τους, να ακολουθούν πράγματα με το βλέμμα τους, να αντιλαμβάνονται τον χώρο και να έχουν αίσθηση της κατεύθυνσης. Και, όπως όλοι ξέρουμε, είναι ικανά να ασχολούνται μαζί τους για πάρα πολλή ώρα!