Η δική σας άδεια κατά πάσα πιθανότητα έχει τελειώσει εδώ και εβδομάδες, όμως το μικρό σας έχει ακόμη μερικές ημέρες πλήρους ελευθερίας και ξενοιασιάς στη διάθεσή του μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία. Η ξεκούραση και η έλλειψη υποχρεώσεων είναι απαραίτητη στα παιδιά, ιδιαίτερα εξαιτίας του σκληρού προγράμματος που ακολουθούν τα περισσότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όμως, όσο και αν έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν, η απότομη μετάβαση από την καλοκαιρινή ραστώνη στο σχολείο, τις ξένες γλώσσες και τα αθλήματα είναι φυσικό να τους πέσει βαριά. Γι’ αυτό, έχει σημασία να λάβετε τα μέτρα σας ώστε να εξομαλύνετε αυτή την επιστροφή στη χειμερινή κανονικότητα.

Διασκεδαστικές εργασίες

Αν δεν είχατε προμηθευτεί ένα καλοκαιρινό επαναληπτικό βιβλίο στην αρχή των διακοπών, αυτή είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή. Το παιδί θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί τις γνώσεις της προηγούμενης χρονιάς μέσα από αστείες ιστορίες και ασκήσεις. Εκτός αυτού, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να τυπώσετε γνωστούς πίνακες ζωγραφικής, να τους παρατηρήσετε μαζί και να συλλέξετε πληροφορίες για το θέμα, την τεχνική και τον ζωγράφο.

Δημιουργήστε δομή

Τις ατέλειωτες, χαλαρές ημέρες είναι καιρός να διαδεχθούν οι ελαφρώς πιο οργανωμένες εκδοχές τους. Δεν είναι ανάγκη για δραστικά μέτρα, απλώς μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες φαγητού, ύπνου, ξυπνήματος και παιχνιδιού.

Διαβάστε

Ακόμη και αν είστε εσείς που διαβάζετε στο παιδί μια ιστορία, μέσα από αυτή τη δραστηριότητα οι ικανότητές του στην ανάγνωση και την κατανόηση κειμένου βελτιώνονται σημαντικά. Ακόμη καλύτερα, καθίστε μαζί και διαβάστε ο καθένας το δικό του βιβλίο. Έπειτα συζητήστε γιατί σας αρέσει αυτό που διαβάζετε και ποιο πιστεύετε ότι είναι το νόημα της κάθε ιστορίας.

Ραντεβού για παιχνίδι

Κανονίστε συναντήσεις με συμμαθητές του ώστε να παίξουν μαζί. Οι πιθανότητες λένε ότι στο μικρό σας έχουν λείψει τα γνώριμα πρόσωπα που συναντούσε κάθε μέρα το χειμώνα ακόμη και αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει, και είναι μια καλή ευκαιρία να του το θυμίσετε. Έτσι θα είναι πιο πρόθυμο να επιστρέψει στη σχολική τάξη. Φροντίστε βέβαια να ακολουθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό.

Μιλήστε για τη νέα αρχή

Δεν αποτελεί μόνο η πρώτη δημοτικού μια νέα εκκίνηση για το παιδί σας. Ρωτήστε το πώς αισθάνεται για τη νέα χρονιά ανεξάρτητα από την τάξη στην οποία πρόκειται να πάει. Δεν αποκλείεται να ανακαλύψετε ότι υπάρχει κάτι που το αγχώνει για το οποίο θα πρέπει να το καθησυχάσετε.

Περιορίστε τις οθόνες

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καλοκαιρινής απουσίας προγράμματος είναι ότι έχει την τάση να ωθεί τα παιδιά σε κάθε λογής τηλεοπτικά προγράμματα και βιντεοπαιχνίδια, καθώς ούτε εκείνα ούτε εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να διαχειριστούν τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο. Αν, όμως, περιμένετε το άνοιγμα των σχολείων ώστε να βάλετε χρονικό όριο στη χρήση του tablet, δεν θα ξεκινήσει την καινούρια τάξη με τον ενθουσιασμό που ελπίζετε να επιδείξει.

Έγκαιρα όνειρα

Αντίστοιχα, αν το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού έχει χαλαρώσει στις διακοπές, τώρα είναι μια καλή στιγμή να το επαναφέρετε σιγά – σιγά στο χειμερινό του ωράριο. Είναι αρκετά δύσκολο για το βιολογικό του ρολόι να προσαρμοστεί από τη μία μέρα στην άλλη, και κανείς ποτέ δεν έχει καταφέρει να παρακολουθήσει το μάθημά του με προσοχή όταν η νύστα του χτυπάει κόκκινο!

Πηγαίνετε για ψώνια

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα χρειαστεί για τη νέα σχολική χρονιά. Πάρτε το μαζί σας και αφήστε το να επιλέξει μόνο του την τσάντα, την κασετίνα, τα μολύβια, τα αθλητικά ρούχα και παπούτσια και ό,τι άλλο βρίσκεται στη λίστα σας για τη νέα χρονιά. Είναι βέβαιο πως θα ανυπομονεί να μπει στην τάξη για να τα χρησιμοποιήσει!