Η σωστή και συστηματική περιποίηση του προσώπου είναι ένας από τους πιο καταλυτικούς παράγοντες για τη διατήρηση μιας υγιούς, σφριγηλής και λαμπερής επιδερμίδας. Και σύμφωνα με την κορεατική φιλοσοφία skincare που έχει καθιερωθεί στη ζωή μας, εκτός από το καθαριστικό, τους ορούς και τις κρέμες, αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας μας είναι και οι μάσκες προσώπου. Υφασμάτινες, εμποτισμένες με δραστικά υλικά, παχύρρευστες ή κρεμώδεις, οι συγκεκριμένες συνθέσεις περιέχουν ενισχυμένα κοκτέιλ από ευεργετικά συστατικά που βελτιώνουν ορατά την όψη μας μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Ωστόσο, εκτός από τις καλλυντικές τους ιδιότητες, οι μάσκες είναι συνυφασμένες με τη χαλάρωση και την απόλαυση που μας προσφέρει ένα σπα ή ένα ινστιτούτο αισθητικής. Και ποιο είναι το καλύτερο διάστημα για να εντείνουμε αυτό το συναίσθημα; Μα φυσικά το καλοκαίρι, και κυρίως όταν βρισκόμαστε σε άδεια, την περίοδο που έχουμε περισσότερο χρόνο για να διαθέσουμε στον εαυτό μας.

Οι μάσκες και τα χαρακτηριστικά τους

Ανάλογα με τη μορφή τους, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

*Σε μορφή κρέμας ή τζελ.

*Υφασμάτινες ή αλλιώς tissue masks, που έγιναν ισχυρή τάση λόγω της Κορέας.

* Μάσκες που ξεφλουδίζουν ή αλλιώς peel off.

* Επιπλέον, για την περιοχή των ματιών υπάρχουν και τα επιθέματα σε μορφή υδροτζέλ, τα οποία εφαρμόζονται στα μάτια.

* Τέλος, υπάρχουν και οι σπιτικές μάσκες ομορφιάς που φτιάχνουμε με απλά υλικά στο σπίτι.

Η δράση τους

Ανάλογα με τον σκοπό που εξυπηρετούν, τις διαχωρίζουμε στις εξής ομάδες:

– καθαρισμού

– αποτοξίνωσης

– λάμψης

– ενυδάτωσης & αναζωογόνησης

– αντιγήρανσης & σύσφιγξης

– ανακούφισης & επανόρθωσης για μετά τον ήλιο

Τα tips για μάξιμουμ αποτέλεσμα

# Η μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται πάντα σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα. Και αυτό γιατί έχει μαλακώσει και οι πόροι της είναι ανοιχτοί προκειμένου να απορροφήσει τα ωφέλιμα συστατικά της.

# Εφαρμόζουμε τη μάσκα όση ώρα κάνουμε μπάνιο, αλλά πάντα αφού προηγουμένως έχουμε καθαρίσει το πρόσωπό μας. Με την κίνηση αυτή αφενός γλιτώνουμε χρόνο και αφετέρου χρησιμοποιούμε τον ατμό για να διαστείλει τους πόρους.

# Σύμφωνα με τις επιταγές της κορεατικής φιλοσοφίας, τη χρησιμοποιούμε μετά τον καθαρισμό και την απολέπιση.

# Αφού βγάλουμε την υφασμάτινη μάσκα από τη συσκευασία της, θα διαπιστώσουμε ότι μέσα έχει μείνει κάμποση ποσότητα ορού από τον οποίο είναι εμποτισμένη. Δεν τον πετάμε. Το πολύτιμο αυτό υλικό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ενισχυμένη περιποίηση, αφού απομακρύνουμε την υφασμάτινη μάσκα.

Τι κάνουμε: Ρίχνουμε το υλικό στις παλάμες μας και ταμπονάρουμε την επιδερμίδα σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ πιέζοντας απαλά. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στη βέλτιστη απορρόφησή του και φυσικά στο τέλειο αποτέλεσμα.

# Κάνουμε multimasking

Ενδεχομένως κάθε περιοχή του προσώπου να έχει τις δικές της ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε λιπαρότητα στη ζώνη Τ, αλλά ξηρότητα στα μάγουλα. Για να αντιμετωπίσουμε τα διαφορετικά μεταξύ τους θέματα χρησιμοποιούμε ξεχωριστές μάσκες. Μπορούμε να συνδυάσουμε ταυτόχρονα 2 ή 3 διαφορετικές μάσκες στα αντίστοιχα σημεία. Π.χ. επιθέματα ματιών για αντιγήρανση μαζί με μάσκα αργίλου ή ενεργού άνθρακα για βαθύ καθαρισμό στη ζώνη Τ και μια ενυδατική ή συσφικτική στο υπόλοιπο πρόσωπο και στον λαιμό. Για μεγαλύτερη ακρίβεια εφαρμογής χρησιμοποιούμε πινέλο.

# Χρησιμοποιούμε το jade roller

Ο συνδυασμός μιας αντιγηραντικής υφασμάτινης μάσκας με ένα face roller από ημιπολύτιμο λίθο είναι ιδανικός. Αφενός αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και αφετέρου επιτρέπει τη μεγαλύτερη διείσδυση των θρεπτικών ουσιών στο δέρμα.
Τι κάνουμε: Αφού έχουμε τοποθετήσει τη μάσκα, παράλληλα χρησιμοποιούμε το beauty εργαλείο και κάνουμε μασάζ ασκώντας μεσαία πίεση. Στα σημεία που επιθυμούμε περισσότερη σφριγηλότητα, όπως το περίγραμμα του προσώπου, ασκούμε περισσότερη πίεση.

# Κάνουμε microneedling

Για να διευκολύνουμε την εισχώρηση των συστατικών της υφασμάτινης μάσκας ακόμα περισσότερο, μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε microneedling. Η διαδικασία πραγματοποιείται με ένα face roller το οποίο αποτελείται από μικρές βελόνες, μήκους από 0,2 εκ. μέχρι 1 εκ. Καθώς το περνάμε πάνω από το δέρμα, το face roller δημιουργεί μικροσκοπικές οπές που βοηθούν τα συστατικά της μάσκας να εισχωρήσουν βαθύτερα στην επιδερμίδα.
Τι κάνουμε: Εφαρμόζουμε τη μάσκα στο πρόσωπο και από πάνω περνάμε το roller. Μια άλλη πρόταση είναι να κάνουμε πρώτα microneedling και στη συνέχεια να βάλουμε τη μάσκα.

# Μετά τη μάσκα

Απλώνουμε την ενυδατική κρέμα, η οποία εκτός από την απαραίτητη υγρασία θα σφραγίσει τα συστατικά της μάσκας στο εσωτερικό της επιδερμίδας.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μάσκες ομορφιάς μπορεί να έχουν όντως την ιδιότητα να βελτιώνουν θεαματικά την όψη μας, ωστόσο αν δεν τις χρησιμοποιούμε σωστά δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ετσι είναι σημαντικό να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες τους. Και κυρίως να μην τις αφήνουμε περισσότερο από το προτεινόμενο, καθώς κάποιες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.