Οι περισσότερες γυναίκες είναι δυσαρεστημένες με το σώμα τους, σύμφωνα με έρευνες. Αλλά δεν είναι μόνο οι ενήλικοι που ασχολούνται με το μέγεθος ή το σχήμα του σώματός τους. Όλο και περισσότερο, οι μελέτες δείχνουν ότι και τα παιδιά έχουν αρνητικές σκέψεις και αντιλήψεις για το σώμα τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Μια μελέτη του 2016 στο Journal of Pediatrics, σε παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών, διαπίστωσε ότι πάνω από τα μισά κορίτσια και αγόρια ήταν δυσαρεστημένα με το σχήμα του σώματός τους. Τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν μια εικόνα που αντιπροσωπεύει το αντιληπτό σχήμα τους και το σχήμα που επιθυμούσαν ή ήθελαν να έχουν. Τα μισά κορίτσια ήθελαν να είναι πιο αδύνατα, ενώ τα αγόρια ήταν μοιρασμένα: το 21% ήθελαν να είναι πιο εύσωμα και το 36% ήθελε πιο αδύνατα.

Η αρνητική εικόνα για το σώμα μπορεί να προέρχεται από διάφορους παράγοντες: Τα σχόλια που γίνονται για τα παιδιά ή από τα παιδιά σε νεαρή ηλικία, για παράδειγμα, μπορούν να διαμορφώσουν την αυτοαντίληψή τους. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με συνομηλίκους ή μέλη της οικογένειας και άλλες επιρροές ενηλίκων, όπως οι προπονητές, μπορεί επίσης να φυτέψουν τον σπόρο της δυσαρέσκειας. Οι φυσιολογικές αναπτυξιακές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αυτογνωσίας και σύγκρισης με άλλους, καθώς και η ευαισθησία στα κοινωνικά ιδεώδη της αδυναμίας, της υγείας και της φυσικής κατάστασης μπορεί επίσης να αλλάξουν την εικόνα των παιδιών μας για το σώμα τους.

Για ορισμένες γυναίκες, αυτές οι πρώτες αρνητικές εμπειρίες μπορούν να τις οδηγήσουν σε δίαιτα εφόρου ζωής, χαμηλή αυτοεκτίμηση ακόμη και διατροφικές διαταραχές.

Διδάξτε τους αυτοσυμπόνοια και σεβασμό της διαφορετικότητας

Μπορεί να είναι αποθαρρυντικό να ακούμε ότι τα παιδιά μας μπορεί να επηρεαστούν από αυτές τις εμπειρίες σε τόσο μικρή ηλικία, αλλά έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να προστατεύσουμε. Η προστασία ξεκινά με ένα σταθερό παράδειγμα αγάπης και εκτίμησης για τον ίδιο τον εαυτό μας. Η αυτοσυμπόνια είναι ένα βασικό μάθημα που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας.

Η διδασκαλία του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της διαφορετικότητας του σώματος, μπορεί να θέσει τα θεμέλια για την εκτίμηση του σώματος. Μοντελοποιήστε αυτό το σύστημα πεποιθήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης τους με τις δικές σας ενέργειες και επιλογές.

Ακολουθούν μερικές ακόμη ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προωθήσουν την αγάπη του σώματος στα παιδιά τους:

Διδάξτε στα παιδιά σας ότι κάθε σώμα είναι ένα καλό σώμα

Σχεδόν σε ό, τι κάνουμε για να διδάξουμε τα παιδιά μας, το παράδειγμα είναι σχεδόν πάντα πιο ισχυρό από το να τους λέμε τι να κάνουν. Ωστόσο, στην περίπτωση της διδασκαλίας στα παιδιά να αγαπούν το σώμα τους, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο το να έχετε μια οικογενειακή φιλοσοφία.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάθε γονιός για το παιδί του είναι να του μάθει τις φράσεις «όλα τα σώματα είναι καλά σώματα». Αυτό που κάνετε είναι να προσφέρετε ένα μήνυμα παπανθρώπινης αγάπης και συμπόνιας από μικρή ηλικία. Χρησιμοποιήστε το παράδειγμα του ύψους με το παιδί σας και πείτε «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για ένα ψηλό άτομο κοιτάζοντάς το, εκτός από το ότι είναι ψηλό. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για ένα άτομο με μεγαλύτερο βάρος, εκτός από το ότι είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος. Στην οικογένειά μας, σεβόμαστε τους ανθρώπους ό, τι κι αν γίνει.».

Προωθήστε την οικογενειακή σύνδεση και τα οικογενειακά γεύματα

Το να παραμένετε συνδεδεμένοι με το παιδί σας ενώ ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μοιραστούν ανασφάλειες και να επιλύσουν προβλήματα με έναν ενήλικα που εμπιστεύονται. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω συχνών και θετικών οικογενειακών γευμάτων.

Έχει αποδειχθεί ότι τα οικογενειακά γεύματα έχουν ευεργετικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τείνουν να προάγουν την υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, όταν υπάρχουν πολλές συζητήσεις και πειράγματα για το βάρος, τα προστατευτικά, θετικά αποτελέσματα των οικογενειακών γευμάτων μπορεί να αντιστραφούν.

Μιλήστε τους για τα στερεότυπα και τις διαφημίσεις στα media

Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να κατανοήσουν τα διάφορα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης που περιβάλλουν τη λεπτότητα, τη φυσική κατάσταση και την υγεία, αλλά είναι απαραίτητο αν θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά που εκτιμούν τη διαφορετικότητα του σώματος τους και των άλλων.

Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν τις προθέσεις πίσω από τις διαφημίσεις και τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες των μέσων ενημέρωσης «τελειοποιούνται», ώστε να γίνουν πιο γνώστες των μέσων ενημέρωσης.

Διδάξτε τους πώς λειτουργεί το σώμα μας

Τα παιδιά πρέπει επίσης να μάθουν πώς λειτουργεί το σώμα τους. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν μια θετική εικόνα για το σώμα τους εστιάζοντας στο πώς τα θρεπτικά τρόφιμα το βοηθούν να λειτουργεί άριστα.

Εξηγήστε τους τις αλλαγές του σώματος κατά την εφηβεία και βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Αγκαλιάστε την ατομικότητα αντί τους κοινωνικούς κανόνες

Η αποδοχή των κοινωνικών προτύπων που προωθούν την αδυναμία μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα παιδιά. Σε μια μελέτη του 2009 του Eating Disorder, ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας των συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής ήταν η αποδοχή των κοινωνικών ιδανικών και στάσεων για την εμφάνιση.

Μια καλύτερη εναλλακτική λύση είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αγκαλιάσουν και να αποδεχτούν το μοναδικό τους σώμα και να εστιάσουν στις προσωπικές τους ιδιότητες και όχι στην εμφάνισή τους.

Τελευταίες σκέψεις…

  • Εάν γυμνάζεστε, μυήστε τα παιδιά σας από μικρή ηλικία στον αθλητισμό. Όχι ως τρόπο να αποκτήσουν ένα όμορφο σώμα, αλλά ως υγιεινή συνήθεια. Πάρτε τα μαζί σας όταν θα πάτε για τρέξιμο, για ποδήλατο ή για βόλτα στο πάρκο.
  • Αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά μιλήστε στα παιδιά σας για τη διατροφική τους αξία. Πριν βάλετε στο καλάθι σας ένα συσκευασμένο τρόφιμο, διαβάστε στο μικρό σας τις ετικέτες με τις διατροφικές πληροφορίες. Μαγειρέψτε μετά ένα υγιεινό γεύμα μαζί τους.
  • Επιλέξτε με προσοχή τα παιχνίδια που τους αγοράζετε, φροντίζοντας οι σωματικές αναλογίες που έχουν οι κούκλες να ανταποκρίνονται όσο γίνεται σε πραγματικά μεγέθη. Ακόμα καλύτερα, προτιμήστε επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ και βιβλία.