Η Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα βίωσε επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιές ομάδες σε Σταυρούπολη και Εύοσμο, ενώ ακολούθησε επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ, για την οποία ήδη έχουν ταυτοποιηθεί ορισμένοι από τους δράστες.

Στον απόηχο αυτών των γεγονότων, μια σοβαρή καταγγελία έρχεται από εκπαιδευτικούς και γονείς αφού ακροδεξιοί παριστάνουν τους μαθητές για να βρίσκονται σε σχολεία με στόχο να «στρατολογήσουν» νέα μέλη για τις ομάδες τους.

Τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο GRTimes.gr, η Σίσσυ Πολυκάρπου, μέλος του ΔΣ της Ε’ ΕΛΜΕ, «το ζήτημα είναι παλαιό, συμβαίνει χρόνια και δεν αφορά μόνο τα σχολεία της Σταυρούπολης ή του Ευόσμου. Υπάρχουν άτομα που γυρίζουν από ΕΠΑΛ σε ΕΠΑΛ, ακόμα και ενήλικα», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για μεγάλο πλήθος, ωστόσο, υφίστανται.

Αρκετά από αυτά τα άτομα τα διώχνουν από ένα σχολείο και πραγματοποιούν εγγραφή σε άλλο, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να είναι αρμόδια για να αναλάβει τον έλεγχο για το αν πρόκειται για πραγματικούς μαθητές ή ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το σχολείο για άλλους σκοπούς.

«Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά μπορούν να ελέγξουν αν είναι προηγούμενοι μαθητές, αν πήγαν σε άλλο σχολείο, αν άλλαξαν ειδικότητες», υπογραμμίζει η κ.Πολυκάρπου, τονίζοντας ότι ειδικά τώρα που έχουν υπάρξει συλλήψεις ατόμων από την Αστυνομία μετά τις επιθέσεις, θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ταυτοποίηση, αφού ανάλογες καταγγελίες υπήρχαν και παλαιότερα.

Καταγγελία και από γονείς

Για ανάλογες σοβαρές καταγγελίες και για θύλακες φασιστικών ομάδων που υπάρχουν σε σχολεία κάνει λόγο μιλώντας στο GRTimes.gr και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, τονίζοντας ότι το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό.

Επισημαίνει δε, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιαστούν οι φασιστικές επιθέσεις ως κόντρα για ιδεολογικές διαφορές, ωστόσο, είναι λάθος να προσεγγίζεται έτσι. «Τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι μέσα στο σχολείο υπήρχαν φασιστικές ομάδες που χαιρετούσαν ναζιστικά, γνωρίζοντας τι κάνουν και τι υπηρετούν, έχοντας στην κατοχή τους σιδερογροθιές, μαχαίρια και μολότοφ, με όλη τη δράση τους να παραπέμπει σε τέτοιες ομάδες και σε τάγματα», σημειώνει.

Να «μπει» στα σχολεία επιχειρεί και η Χρυσή Αυγή

Μέλη του «Μετώπου Νεολαίας» που ανήκει στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, βρέθηκαν λίγο διάστημα πριν εκδηλωθούν τα επεισόδια στην Σταυρούπολη, έξω από λύκεια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης μοιράζοντας έντυπο υλικό με τίτλο «Πώς να γίνεις «Εγκληματίας».