Αναμφισβήτητα, τα παιδιά αλλάζουν περισσότερο κατά το πρώτο έτος της ζωής τους από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο δώδεκα μηνών στη μετέπειτα ζωή τους. Επομένως, μπορείτε να περιμένετε μερικές μεγάλες αλλαγές στην εμφάνιση του μωρού σας σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Αρχικά, τα μωρά παίρνουν πολύ βάρος κατά το πρώτο έτος της ζωής τους- συνήθως διπλασιάζουν το βάρος γέννησής τους μέσα στους πέντε έως έξι μήνες και τριπλασιάζουν μέσα στον πρώτο χρόνο. Αυτή η ταχεία αύξηση βάρους μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εμφάνισή τους, γεμίζοντας το προσωπάκι του μωρού σας και κάνοντάς το αξιολάτρευτα… «αφράτο».

Άλλες αλλαγές στην εμφάνιση του μωρού έρχονται ακόμη πιο γρήγορα. Οι μώλωπες στο πρόσωπό του από τη στενή θέση στη μήτρα θα πρέπει να εξασθενίσουν εντός ημερών από τη γέννηση και το ασυνήθιστο σχήμα του κεφαλιού και αυτά τα εξογκώματα κεφαλής μπορεί επίσης να αρχίσουν να υποχωρούν τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού. Εάν το παιδί σας έχει επίπεδο ή μη ομοιόμορφο σχήμα κεφαλής, η σωστή τοποθέτησή του και το να περνάει χρόνο μπρούμυτα μπορούν να βοηθήσουν το κρανίο του να πάρει ένα πιο στρογγυλό σχήμα. Ωστόσο, εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με το σχήμα του κεφαλιού του μωρού ή αναρωτιέστε εάν μπορεί να χρειαστεί κράνος για να διορθώσει το σχήμα της κεφαλής, μιλήστε με τον παιδίατρο.

Το lanugo επίσης δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να εξαφανιστεί. Μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας, αυτές οι λεπτές, άχρωμες τριχούλες θα φύγουν και τα μαλλιά στο κεφαλάκι του θα αρχίσουν να αυξάνονται.

 

Ακόμη και ο τόνος του δέρματος μπορεί να αλλάξει λίγο μετά τη γέννηση. Αφού γεννηθεί ένα μωρό, το σώμα του θα αρχίσει να εκκρίνει μελανίνη. Αυτό θα καθορίσει το χρώμα του δέρματός του κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Το κιτρινωπό δέρμα από τον ίκτερο πιθανότατα θα εξασθενίσει ακόμη πιο γρήγορα, συνήθως μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση. Και σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα αγγειακά σημάδια (σε ροζ ή κόκκινο χρώμα) συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους.

Το χρώμα των ματιών μπορεί επίσης να πάρει λίγο χρόνο μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως. Μπορεί να δείτε αλλαγές στο χρώμα των ματιών, ειδικά σε μωρά με γκρίζα ή μπλε μάτια. Οι αλλαγές ξεκινούν από την ηλικία των 6 μηνών και μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να πάρουν το τελικό τους χρώμα.