Η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιό της για εμβολιασμό εκατομμυρίων παιδιών 5-11 ετών εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι ρυθμιστικές αρχές στις αρχές Νοεμβρίου.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δημιουργήσει από τώρα εμβολιαστικά κέντρα σε 100 νοσοκομεία παίδων και θα δρομολογήσει εμβολιασμούς σε ιατρεία, φαρμακεία και πιθανώς σε σχολεία, αναφέρει το Reuters.

Η Pfizer είναι μέχρι στιγμής η μόνη εταιρεία που έχει αιτηθεί έγκριση για παιδικό εμβόλιο, σύντομα όμως αναμένεται και το αντίστοιχο αίτημα της Moderna.

Εφόσον το εμβόλιο της Pfizer λάβει έγκριση για χρήση σε παιδιά, το κυβερνητικο σχέδιο θα διασφαλίσει «την ταχεία διανομή και την ισότιμη διάθεσή του σε οικογένειες σε όλη τη χώρα» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα εξετάσει την αίτηση της Pfizer στις 26 Οκτωβρίου και, εφόσον δώσει θετική απάντηση, θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις 3 Νοεμβρίου.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τα εμβόλια μόλις εκδώσουν την απόφασή τους η FDA και τα CDC» είπε στο NBC ο αρχίατρος των ΗΠΑ δρ Βάιβεκ Μέρφι.

Τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προκαταλάβει την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών.

Το εμβόλιο της Pfizer έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη για εφήβους 12 ετών και άνω και η εταιρεία ολοκληρώνει φέτος τις δοκιμές σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το CNN μετέδωσε την Τετάρτη ότι οι αναμνηστικές δόσεις της Pfizer και της Moderna θα επεκταθούν σύντομα σε ευρύτερο πληθυσμό, καθώς το ηλικιακό όριο στις ΗΠΑ σχεδιάζεται να μειωθεί από τα 65 στα 40 έτη.