Μία «ανάσα» πριν τα 4.000 κρούσματα βρίσκεται η χώρα μας, με 54 συμπολίτες μας να καταλήγουν μέσα σε 1 ημέρα από επιπλοκές της πανδημίας.

«Κάθε 1.000 κρούσματα που θα ανεβαίνουμε θα έχουμε και 10 επιπλέον θανάτους. Θα έχουμε 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου», ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Περαιτέρω επιδείνωση μέσα στον Νοέμβριο δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα με 5.000 κρούσματα αλλά και 600 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε «κόκκινες» περιοχές της Βορείου Ελλάδος επέφερε και την ματαίωση των μαθητικών παρελάσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εκεί όπου οι μισοί κάτοικοι είναι ανεμβολίαστοι.

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, να ματαιωθούν οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία.

Η απόφαση ελήφθη, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ανησυχία για τα κρούσματα στα σχολεία

Την ώρα που 1 στα 4 κρούσματα αφορά παιδιά, μόνο 6 σχολικές μονάδες έχουν κλειστά τμήματα λόγω κρουσμάτων.

O Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αχαΐα εκφράζει τον φόβο ότι ίσως τα self tests δε γίνονται στους μαθητές.

«Έχουμε κάποια τέτοια πληροφόρηση ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν κάνουν τα παιδιά τα τεστ όπως τα έκαναν δύο τρεις πρώτες εβδομάδες. Ότι έχει λίγο ατονήσει να το πούμε έτσι. Γιατί σε περίπτωση που δεν γίνεται αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αλλοιώνει και τα αποτελέσματα τα συνολικά, και δεν μας δίνει την πραγματική εικόνα, δηλαδή δεν έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων», τόνισε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Τάσος Σταυρογιαννόπουλος.

Πάνω από 500 είναι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με 24.000 μαθητές.

«Εδώ στην Αχαΐα έχουμε 3.000 εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας στην πρωτοβάθμια το 80% – 81% περίπου είναι εμβολιασμένο. Αυτοί που είναι ανεμβολίαστοι αντιλαμβάνεστε, είναι γύρω, είναι πάνω από 500 εκπαιδευτικούς. Ενώ σε ποσοστό είναι μικρό, σε ποσοστό ως απόλυτος αριθμός δεν είναι λίγοι και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο το παρακολουθούμε», πρόσεθεσε.

«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το 50%+1»

Λίγο μετά τη 13.00 το μεσημέρι, η Χρύσα υποδέχεται με το αντισηπτικό στο χέρι τον 10χρονο γιο και την 12χρονη κόρη της.

«Αν βρεθεί ένα κρούσμα μέσα στην τάξη πολλοί γονείς δεν τα στέλνουν στο σχολείο. Κι εγώ», ανέφερε η Χρύσα Φίλια μητέρα μίας 12χρονης.

Μητέρα δύο παιδιών, η Χρύσα δεν διακινδυνεύει να στείλει τα παιδιά της στο σχολείο μέχρι να φτάσει να νοσήσει το μισό και πλέον τμήμα.

«Δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει ένα τμήμα αυτό το ποσοστό. Δεν είναι σωστή αυτή η απόφαση είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό 50+1», σημείωσε.

Τα κρούσματα στα σχολεία ίσως είναι περισσότερα από όσα δηλώνονται, καθώς, όπως λέει στο LIVE NEWS, η Ελένη Φίλια, δεν είναι λίγοι οι γονείς που δηλώνουν τα αποτελέσματα χωρίς καν τη διενέργεια του τεστ.

«Έχουμε και τους αρνητές που απλά δηλώνουν ένα αποτέλεσμα για να φέρουν τα παιδιά στο σχολείο».

Κάτι τέτοιο προκαλεί ντόμινο κρουσμάτων αλλά και μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το ιικό φορτίο των παιδιών δεν είναι μεγαλύτερο αλλά ούτε και υποδεέστερο από εκείνο των ενηλίκων, με τον εμβολιασμό και τον συνεχή έλεγχο να είναι τα μοναδικά εφόδια για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.