Υπέρ της αδειοδότησης του παιδικού εμβολίου Covid-19 της Pfizer για τις ηλικίες 5-11 ετών τάχθηκε η ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η Υπηρεσία δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη γνωμοδότηση, συνήθως όμως υιοθετεί τη σύσταση των συμβούλων της, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του εμβολίου με 17 ψήφους υπέρ και μια αποχή.

Εφόσον η FDA εγκρίνει το παιδικό εμβόλιο τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το τελικό πράσινο φως των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC),

Δεδομένα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής δείχνουν ότι πάνω από 500 παιδιά έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ λόγω Covid-19.

Ο κοροναϊός «είναι η όγδοη αιτία θανάτου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα τον τελευταίο χρόνο» δήλωσε η δρ Αμάντα Κον, ειδική των CDC για τα παιδιατρικά εμβόλια και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της FDA.

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει από τις πλούσιες χώρες να αναβάλλουν τους εμβολιασμούς παιδιών και να δωρίσουν τα διαθέσιμα εμβόλια στον ανεμβολίαστο αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, η Κούβα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν εγκρίνει εμβόλια για παιδιά κάτω των δέκα ετών.

Το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί για τις ηλικίες 12 ετών και άνω, όμως η εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών 12-15 ετών παραμένει χαμηλή στο 47%.

Εφόσον λάβει το πράσινο φως, το εμβόλιο της Pfizer πιθανότατα θα είναι για καιρό το μόνο διαθέσιμο για παιδιά κάτω των 11 ετών, καθώς η Moderna δεν έχει ακόμα υποβάλλει αίτηση,. Πρόσφατα πάντως ολοκλήρωσε κλινική μελέτη στις ηλικίες 6-11 ετών.

Τα υποψήφια παιδιατρικά εμβόλια και των δύο εταιρειών περιέχουν μικρότερη ποσότητα mRNA λόγω του μικρότερου σωματικού βάρους των παιδιών.