Ο Χριστόδολος Σπανός είναι ένας 12χρονος μαθητής που κάνει… θαύματα, αξιοποιώντας τα Lego. Αυτή τη φορά δημιούργησε την αναπαράσταση της ιστορικής ελληνοϊταλικής μάχης στο Ύψωμα 731. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Έλληνες και Ιταλούς κράτησαν για 15 μέρες. Πιο συγκεκριμένα από τις 9 έως τις 24 Μαρτίου 1941.

Πού βρίσκεται το Ύψωμα 731

Το Ύψωμα 731 βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κλεισούρας, στην Αλβανία. Η συγκεκριμένη ήταν από τις πιο κρίσιμες μάχες της περιόδου 6-11 Ιανουαρίου 1941 και κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα του αλβανικού μετώπου.

Η μάχη αυτή ενέπνευσε τον 12χρονο Χριστόδουλο και δημιούργησε με Lego Stop Motion ένα βίντεο περίπου τεσσάρων λεπτών. Θυμίζουμε ότι το ίδιο είχε κάνει και για τη μάχη της Αράχωβας παλιότερα.

Αυτή τη φορά χρειάστηκαν περίπου 700 φωτογραφίες για να δημιουργήσει τη νέα του ταινία, ενώ πολλά εξαρτήματα των στρατιωτών και σημαίες είναι χειροποίητα ή από ήρωες άλλων ιστοριών που τα έχει διαμορφώσει κατάλληλα.

Δείτε το βίντεο

Η εξέλιξη της μάχης στο Ύψωμα 731

Η μάχη στο Ύψωμα 731 ξεκίνησε με την ιταλική επίθεση νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου 1941, με σφοδρή δράση του πυροβολικού, με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.

Στο Ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά, μέχρι την νύχτα της 12-13 Μαρτίου οπότε αντικαταστάθηκε, λόγω απωλειών, από το 19ο Σύνταγμα της VI Μεραρχίας Σερρών. Τον τομέα του τάγματος Κασλά ανέλαβε το τάγμα του λοχαγού Κουτρίδη, μέχρι το τέλος του αγώνα στην περιοχή αυτή. Απέναντί τους βρισκόταν το 8ο Ιταλικό Σώμα Στρατού, με τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων.

Μέχρι το τέλος των μαχών στο ύψωμα, οι απώλειες για τον ελληνικό στρατό ανέρχονταν στους 125 νεκρούς, 28 εξαφανισθέντες καθώς και σε 425 τραυματίες, ενώ για τον ιταλικό στρατό στους 1.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.