Η εξερεύνηση μέσω του στόματος είναι ένα βασικό αναπτυξιακό στάδιο. Βάζοντας παιχνίδια και άλλα οικιακά αντικείμενα στο στόμα τους τα μωρά ανακαλύπτουν τη γεύση και την υφή διαφορετικών αντικειμένων.

Η τάση του μωρού σας να βάζει πράγματα στο στόμα του μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι το πρώτο δοντάκι είναι έτοιμο να «σκάσει». Αν και τα περισσότερα μωρά βγάζουν το πρώτο τους δόντι γύρω στους 7 μήνες, μερικά ξεκινούν ήδη από τους 3 μήνες. Όταν συμβεί αυτό, θα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας βγάζει πολλά σάλια και βάζει συνεχώς πράγματα στο στοματάκι του.

Τα παιδιά συνήθως αισθάνονται κάποια ενόχληση όταν ένα δόντι προσπαθεί να διαπεράσει την επιφάνεια των ούλων. Το ελαφρύ τρίψιμο κάτι κρύου στην περιοχή, όπως ένα παγωμένο καθαρό πανί, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της οδοντοφυΐας.

Πώς θα σταματήσει;

Τα βρέφη βάζουν τα πάντα στο στοματάκι τους για να εξερευνήσουν το σχήμα, την υφή και τη γεύση διαφορετικών αντικειμένων. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο ένα 2χρονο παιδί να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά καθώς εξερευνά τον κόσμο γύρω του, γι’ αυτό τα παιχνίδια με μικρά κομμάτια αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Τα δίχρονα παιδιά δεν έχουν σαφή όρια μεταξύ βρώσιμων και μη βρώσιμων πραγμάτων.

Όταν το παιδί βάζει κάτι στο στόμα του είναι ένας τρόπος για να δει αν έχει καλή γεύση. Οπτικά, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός ντόνατ και ενός δαχτυλιδιού στοίβαξης, ωστόσο οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά γνωρίζουν ότι το ένα είναι φαγητό και το άλλο όχι.

Για να αποθαρρύνετε το παιδί σας να βάζει μη βρώσιμα αντικείμενα στο στόμα του, δώστε έμφαση στη διάκριση μεταξύ των πραγμάτων που μπαίνουν στο στόμα (δηλαδή των τροφίμων) και των πραγμάτων που δεν πρέπει να μπαίνουν.

Όταν βάζει ένα παιχνίδι στο στόμα του, πείτε, «Αυτό είναι παιχνίδι. Τα παιχνίδια δεν μπαίνουν στο στόμα μας» ή «Βάζουμε φαγητό στο στόμα μας, όχι παιχνίδια.» Ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το τραπέζι της κουζίνας, θα βοηθήσει στην ενίσχυση αυτού του κανόνα.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, είναι πιο πιθανό να εξερευνήσει αντικείμενα με τα χέρια του και λιγότερο πιθανό να τα βάλει στο στόμα του. Επομένως, μην ανησυχείτε – στην ηλικία των 4 ετών, τα περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν οριστικά αυτή τη συνήθεια.