Μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό αν ακούσετε το μωρό ή το νήπιο να σφίγγει τα δόντια του και να τα τρίζει. Αλλά, ενώ οι ήχοι αυτοί μπορεί να σας προκαλούν ανατριχίλα και να σας κάνουν να ανησυχείτε για τυχόν βλάβες στα νεογιλά δόντια, είναι πολύ συνηθισμένοι και φυσιολογικοί.

Ένα μωρό ή νήπιο που βγάζει δοντάκια έρχεται αντιμέτωπο με νέες αισθήσεις και το τρίξιμο μπορεί να είναι απλά ο τρόπος του να εξερευνήσει αυτό που συμβαίνει ή να αντιμετωπίσει τον πόνο ενός δοντιού που ξεπροβάλλει από τα ούλα. Ωστόσο, όταν το τρίξιμο των δοντιών γίνει συνήθεια (βρυγμός), αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Τι είναι ο βρυγμός;

Ο βρυγμός είναι μια κατάσταση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών. Περιλαμβάνει το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών. Είναι κάτι που συνήθως γίνεται ασυνείδητα, γεγονός που σημαίνει ότι τα παιδιά το κάνουν χωρίς να το σκέφτονται.

Όταν τα παιδιά σφίγγουν τα δόντια τους ενώ είναι ξύπνια, αυτό ονομάζεται ημερήσιος βρυγμός. Το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου ονομάζεται νυχτερινός βρυγμός. Όταν τα παιδιά έχουν βρυγμό στον ύπνο, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν και άλλες διαταραχές ύπνου, όπως ροχαλητό ή υπνική άπνοια.

Γιατί τα παιδιά τρίζουν τα δόντια τους;

Περίπου 20%-30% των νηπίων παρουσιάζουν βρυγμό, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία των 4-5 ετών. Αν και δεν είναι σαφές τι τον προκαλεί, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε άγχος, στρες ή απογοήτευση. Επίσης, μπορεί να είναι μια ασυνείδητη συνήθεια όταν συγκεντρώνονται πολύ σκληρά.

Ο νυχτερινός βρυγμός μπορεί να σχετίζεται με το άγχος, αλλά πολλές φορές οφείλεται σε κάποιου είδους διέγερση κατά την διάρκεια του ύπνου, όπως οι αφυπνίσεις που συμβαίνουν εξαιτίας της υπνικής άπνοιας, την οποία μπορεί να βιώσουν και τα παιδιά.

Σημάδια βρυγμού στα παιδιά

Πώς θα καταλάβετε εάν το παιδί σας τρίζει τα δόντια του; Δείτε μερικά από τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα:

  • Θόρυβοι τριξίματος ή σκασμού όταν το παιδί σας κοιμάται, που προκαλούνται από το τρίξιμο των δοντιών και την κίνηση μεταξύ τους.
  • Ευαισθησία ή πόνος των δοντιών κατά τη μάσηση ή το δάγκωμα, που προκαλείται από το σφίξιμο και την πίεση που ασκείται στα δόντια από το συχνό τρίξιμο.
  • Το παιδί σας μπορεί να παραπονιέται για πόνο στη γνάθο, πόνο και σφίξιμο. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική χρήση των μυών της γνάθου τη νύχτα κατά το τρίξιμο των δοντιών.
  • Ασυνήθιστη φθορά μπορεί να υπάρχει στα δόντια του παιδιού σας. Αυτό πρέπει να διαγνωστεί από οδοντίατρο.

Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια τριξίματος των δοντιών, επικοινωνήστε με τον παιδοδοντίατρό σας για να προγραμματίσετε αμέσως ένα ραντεβού.

Πώς να αντιμετωπίσετε το τρίξιμο των δοντιών στα παιδιά

Ο ήπιος βρουξισμός σε μωρά και νήπια πιθανότατα δεν χρειάζεται θεραπεία. Εξάλλου, τα περισσότερα παιδιά με πρόβλημα βρυγμού στη νηπιακή ηλικία, ως έφηβοι σταματούν αυτή την συνήθεια. ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Αλλά εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας τρίζει επίμονα τα δόντια του ή πονάει, έχετε τις εξής επιλογές σας για να επιλύσετε το πρόβλημα:

#1 Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η αντιμετώπιση των πηγών στρες και του άγχους και η διασφάλιση ότι το παιδί σας αισθάνεται ήρεμο και ξεκούραστο πριν κοιμηθεί, μπορεί να το βοηθήσει να χαλαρώσει και να αποτρέψει το τρίξιμο που προκαλείται από το στρες.

#2 Ορθοδοντική

Η διόρθωση της θέσης του δαγκώματος μπορεί να βοηθήσει στο τρίξιμο και να διασφαλίσει ότι τα δόντια του παιδιού σας δεν φθείρονται από το συχνό τρίξιμο των δοντιών.

#3 Νάρθηκας βρυγμού

Ο νάρθηκας βρυγμού μοιάζει κάπως με το μασελάκι, αλλά συνήθως φοριέται μόνο στα πάνω δόντια. Είναι κατασκευασμένο από πλαστικό υλικό και αποτρέπει την άμεση επαφή των δοντιών μεταξύ τους κατά το τρίψιμο – προστατεύοντας το χαμόγελο του παιδιού σας.