Πού οφείλεται η κακή αναπνοή στα παιδιά;

Σχεδόν 4 στα 10 παιδιά έχουν δύσοσμη ανάσα. Δείτε τις συχνότερες αιτίες
ΧΑΛΙΤΩΣΗ
5 Δεκεμβρίου 2021 | 07:00

Ίσως ελέγχοντας τα δοντάκια του παιδιού σας να διαπιστώσατε ότι η αναπνοή του δεν είναι τόσο ευχάριστη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είτε είναι η πρώτη φορά που εντοπίζετε το πρόβλημα είτε το παρατηρείτε για πολλοστή φορά, δεν είστε ο μόνος γονέας που το στόμα του παιδιού του μυρίζει άσχημα. Ενδεικτικά, σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Dental Hygiene, το 37,6% των παιδιών που συμμετείχαν διαπιστώθηκε ότι είχαν κακή αναπνοή.

Τι προκαλεί την κακή αναπνοή στα παιδιά;

Διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κακοσμία του στόματος (χαλίτωση) στα παιδιά.

Δείτε τις πιο κοινές αιτίες, πώς να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή και πότε θα πρέπει να αξιολογηθεί από παιδοδοντίατρο:

#1 Κακή στοματική υγιεινή

Εάν το παιδί σας δεν καθαρίζει τα δόντια του καλά ή συχνά, μπορεί να προκύψει κακοσμία. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί, μπορεί να ερεθίσει τα ούλα, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα.

#2 Ξερό στόμα

Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό του στόματος. Όταν το στόμα του παιδιού σας παράγει λιγότερο σάλιο από το συνηθισμένο, μπορεί να εμφανιστεί ξηροστομία – ξηροστομία – που συμβάλλει στην κακή αναπνοή.

#3 Αναπνοή από το στόμα

Όταν ένα παιδί αναπνέει από το στόμα του (λόγω βουλωμένης μύτης ή υπνικής άπνοιας), εμποδίζει το σάλιο να ξεπλύνει τα βακτήρια, οδηγώντας σε κακοσμία.

#4 Βακτήρια στη γλώσσα

Η γλώσσα μπορεί επίσης να φιλοξενεί βακτήρια που παράγουν άσχημες μυρωδιές και κακοσμία, οπότε φροντίστε το παιδί σας να καθαρίσει και τη γλώσσα του.

#5 Λοιμώξεις στο στόμα

Τα τερηδονισμένα δόντια, η συσσώρευση πλάκας, οι στοματικές πληγές ή οι χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην κακή αναπνοή.

#6 Ορισμένα τρόφιμα

Εάν το παιδί σας καταναλώνει τροφές με έντονη οσμή, όπως σκόρδο, κρεμμύδια ή συγκεκριμένα μπαχαρικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή του.

#7 Μια ασθένεια ή κατάσταση

Αλλεργίες, λοίμωξη κόλπων, αμυγδαλίτιδα ή άλλη πάθηση, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κακή αναπνοή.

#8 Φάρμακα

Μερικές φορές, ο τρόπος με τον οποίο διασπάται το φάρμακο στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή αναπνοή.

#9 Ξένο αντικείμενο

Μερικές φορές ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί τοποθετεί ένα ξένο αντικείμενο (μικροσκοπικά παιχνίδια, φαγητό κ.λπ.) στη μύτη του. Ένα ξένο αντικείμενο που έχει κολλήσει μέσα στη μύτη μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή στα παιδιά.

Απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την χαλίτωση

Εάν το παιδί σας έχει χαλίτωση, είναι δελεαστικό να του δώσετε καραμελίτσες μέντας ή μια ταινία αναπνοής. Αλλά αυτές οι λύσεις μόνο κρύβουν το πρόβλημα και μάλιστα παροδικά.

Αν και η αντιμετώπιση εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της κακής αναπνοής, οι ακόλουθες θεραπείες και συμβουλές θα είναι επιτυχείς στις περισσότερες περιπτώσεις:

  • Ζητήστε από το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα για παιδιά, σε μέγεθος μπιζελιού. Να θυμάστε πάντα να το επιβλέπετε για να μην καταπιεί την οδοντόκρεμα.
  • Όταν το παιδί σας βουρτσίζει τα δόντια του, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζει και τη γλώσσα του.
  • Καθαρίστε ανάμεσα στα δόντια του με νήμα ή κατάλληλο μεσοδόντιο βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα κομματάκια τροφής που μυρίζουν άσχημα.
  • Αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα του παιδιού σας κάθε λίγους μήνες.
  • Προγραμματίζετε τακτικές εξετάσεις και επαγγελματικούς καθαρισμούς με έναν οδοντίατρο.

Extra Tips:

  • Φροντίστε ώστε να πίνει πολύ νερό για να είναι καλά ενυδατωμένο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τρώει και πίνει πρωινό κάθε πρωί, πριν φύγει για τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο.
  • Δώστε του να μασήσει τσίχλα χωρίς ζάχαρη που περιέχει ξυλιτόλη (εφόσον είναι σε κατάλληλη ηλικία), μετά τα γεύματα και τα σνακ ή όποτε αισθάνεται το στόμα του ξηρό.

Δοκιμάστε αυτά τα tips για να δείτε εάν η αναπνοή του παιδιού σας βελτιώνεται. Εάν δεν το κάνει, ενημερώστε τον οδοντίατρό σας στο επόμενο ραντεβού του παιδιού σας.

Χρόνια κακή αναπνοή

Τις περισσότερες φορές, η κακή αναπνοή του παιδιού σας θα εξαφανιστεί μόλις εφαρμόσετε καλύτερη στοματική υγιεινή. Ωστόσο, μερικά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν χρόνια κακοσμία του στόματος.

Σε περιπτώσεις κακοσμίας που συνοδεύεται από πυρετό και άλλα συμπτώματα, καλέστε τον παιδίατρό σας. Αυτά είναι σημάδια λοίμωξης και ασθενειών όπως ο στρεπτόκοκκος, που απαιτούν αντιβιοτικό για θεραπεία.

Εάν το παιδί σας έχει πόνο στα δόντια ή κόκκινα, φλεγμονώδη, αιμορραγικά ούλα μαζί με κακή αναπνοή, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον παιδοδοντίατρό σας. Το παιδί σας μπορεί να έχει ένα οδοντικό πρόβλημα, όπως τερηδόνα ή ουλίτιδα, που απαιτεί θεραπεία.

 

 

Ανεξάρτητα από την αιτία της κακής αναπνοής, η διδασκαλία των παιδιών πώς να σχηματίζουν καλές συνήθειες οδοντιατρικής φροντίδας σε νεαρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική τους υγεία.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα 26 Απριλίου 2024, 08:00
Το παιδί μου μιλά ασταμάτητα- Τι μπορώ να κάνω; 25 Απριλίου 2024, 08:00
Sleepover: Τι να προσέξετε όταν το παιδί κοιμάται σε φίλους 25 Απριλίου 2024, 08:00
Ο Νο 1 φόβος των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση 24 Απριλίου 2024, 08:00
Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί για «καληνύχτα» 24 Απριλίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πώς τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών 23 Απριλίου 2024, 15:21
«Ζήτα συγγνώμη»- Πόσο αποτελεσματικό είναι να το λέμε στα παιδιά; 22 Απριλίου 2024, 08:00
Χαρισματικά παιδιά: Προικισμένα αλλά και… καταπιεσμένα; 20 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδί «σάντουιτς»- Τι πρέπει να προσέξετε 19 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που τους δίνουν προβάδισμα στο σχολείο 18 Απριλίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version