Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ο κ. Τζανάκης, προέβλεψε πώς θα κινηθεί η πανδημία μέσα στις επόμενες 20 ημέρες και αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών, προτρέποντας τους γονείς να συζητήσουν τους όποιους φόβους έχουν με τον παιδίατρό τους.

Τα μοντέλα του κ. Τζανάκη δείχνουν 2.000 θανάτους μέσα στις επόμενες 20 ημέρες. Όπως τόνισε, η πρώτη δόση προσφέρει προστασία μία με δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιασμού προσφέρει την αποφυγή της διασωλήνωσης και του θανάτου και η προστασία έρχεται 20 ημέρες αργότερα. Επομένως, αν κάποιος εμβολιαστεί τώρα θα είναι προστατευμένος μετά τις γιορτές.

«Από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα έχουμε 2.824 θανάτους. Από αυτούς το 90% αφορούσε άτομα άνω των 60 ετών και ήταν ανεμβολίαστοι. Η ομάδα αυτή που προσθέτει στους θανάτους είναι αυτή η δύσκολη ομάδα. Από αυτή τη δεξαμενή θα έρθει η πληθώρα των θανάτων».

Ρεβεγιόν με rapid test και μάσκα

Ιδιαίτερα, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως η μάσκα προσφέρει προστασία κατά της διασποράς του ιού και πρότεινε να γίνονται rapid test, ακόμα και στους εμβολιασμένους.

«Εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος και φοράει μάσκα έχει 99% προστασία για να μη μολυνθεί. Θα πρέπει να κινούμαστε με προσοχή, ακόμα και με τη μάσκα, έστω και με ένα άτομο δίπλα μας. Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ένα test, αν και είμαι τριπλά εμβολιασμένος, για να είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ασυμπτωματικός φορέας».

Για τον εμβολιασμό παιδιών

Πολλοί γονείς έχουν δισταγμούς σχετικά με το αν θα πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Εκείνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους.

«Προτρέπω τους γονείς που έχουν παιδιά υπέρβαρα, που έχουν χρόνιο πρόβλημα του αναπνευστικού, πολύ περισσότερο εάν έχουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας, αιματολογικά, ογκολογικά, αυτοί κατά προτεραιότητα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο».

Ο καθηγητής αποκάλυψε πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 8 παιδιά με σύνδρομο post covid.

«Αυτό το εμβόλιο είναι ένα από τα ασφαλέστερα εμβόλια. Προτρέπω τους γονείς οι οποίοι έχουν φόβους να συζητήσουν σοβαρά και να διαχειριστούν τους φόβους τους με τον παιδίατρό τους», κατέληξε.