Τα μωρά συνήθως χάνουν βάρος μετά τη γέννηση, πριν αρχίσουν να παίρνουν. Ένας γενικά αποδεκτός εμπειρικός κανόνας είναι ότι ένα μωρό αναμένεται να χάσει περίπου το 3% έως 7% του βάρους κατά τις πρώτες 5 ημέρες μετά τη γέννηση. Οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν το μωρό τους να επιστρέψει στο βάρος γέννησής του μέχρι τη 10η ημέρα περίπου.

Πολλά μωρά διπλασιάζουν το βάρος γέννησής τους στην ηλικία των 4 έως 6 μηνών και τριπλασιάζουν το βάρος γέννησής τους μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια. Αλλά τα μωρά που κερδίζουν πιο αργά ή πιο γρήγορα μπορεί να είναι επίσης απόλυτα υγιή.

Ο γιατρός του μωρού σας θα παρακολουθεί την ανάπτυξη του μωρού σας με την πάροδο του χρόνου (βάρος, μήκος και περίμετρος κεφαλιού) για να διασφαλίσει ότι λαμβάνει όλες τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο συνιστάται τα μωρά να έχουν τουλάχιστον 6 επισκέψεις σε γιατρό κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.

Η αύξηση και η απώλεια βάρους των μωρών δεν ακολουθεί ένα πρότυπο

Δεν είναι σαφές πόσο βάρος χάνουν και κερδίζουν τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά τις πρώτες 14 ημέρες. Μια πρόσφατη μελέτη για την αλλαγή βάρους σε σχεδόν 150.000 υγιή μωρά διαπίστωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο τα νεογνά να είναι κάτω από το βάρος γέννησής τους ακόμη και 21 ημέρες μετά τον τοκετό.

Ποια είναι τα σημάδια ότι το μωρό μου τρώει αρκετά;

Η ανησυχία των γονιών για το βάρος είναι εύκολα κατανοητή δεδομένου ότι είναι ο μόνος αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης. Αλλά αν γνωρίζετε σίγουρα ότι το μωρό σας τρώει αρκετά, δεν χρειάζεστε μια ακριβή ζυγαριά για μωρά στο σπίτι.

Αναζητείστε αυτά τα σημάδια, για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι καλά ταϊσμένο:

  • Είναι δραστήριο και σε εγρήγορση
  • Είναι ικανοποιημένο μετά το θηλασμό
  • Θηλάζει τουλάχιστον 8-12 φορές ανά 24ωρο
  • Την τρίτη μέρα, έχει 3 ή περισσότερες κενώσεις
  • Την πέμπτη ημέρα, έχει κίτρινα κακά
  • Την 5η ημέρα έχει καθαρά ή ωχροκίτρινα ούρα και 6 ή περισσότερες βρεγμένες πάνες την ημέρα

Μετά την ηλικία των 4 εβδομάδων, μερικά μωρά συνεχίζουν να έχουν κενώσεις μετά από κάθε τάισμα, ενώ άλλα κάνουν κενώσεις μόνο μία φορά κάθε δεύτερη μέρα ή μία φορά κάθε 3-5 ημέρες.

Εφόσον βλέπετε αυτούς τους δείκτες καλής υγείας, δεν υπάρχει γενικά λόγος να ανησυχείτε για τη μέτρηση του βάρους του μωρού σας μεταξύ των επισκέψεων σε καλά παιδιά. ΜΩΡΟ. ΠΑΝΑ

Τι γίνεται αν το μωρό μου σταματήσει ξαφνικά να παίρνει βάρος;

Εφόσον το μωρό σας επιτυγχάνει τους αναπτυξιακούς του στόχους και δεν χάνει βάρος, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για μια παύση στην αύξηση βάρους. Τα παιδιά που αποτυγχάνουν να κερδίσουν αρκετό βάρος τους πρώτους 9 μήνες συνήθως θα καλύψουν τη διαφορά με την πάροδο του χρόνου. Έτσι οι γονείς σπάνια χρειάζεται να αυξήσουν τις θερμίδες του παιδιού τους (συμπληρώνοντας γάλα δότες ή τεχνητό βρεφικό γάλα). Η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων στη βρεφική ηλικία μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε προβλήματα βάρους αργότερα στη ζωή.

Αλλά αν το μωρό σας χάσει περισσότερο από το 7% του βάρους γέννησής του ή παίρνει βάρος αργά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά τη γέννησή του, ο παιδίατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να το φέρετε για έλεγχο βάρους. Μια ανασκόπηση της ρουτίνας του θηλασμού σας και οι περιοδικοί έλεγχοι βάρους θα διασφαλίσουν ότι τρώει αρκετά και ότι δεν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Έχει πραγματικά σημασία το βάρος;

Το βάρος είναι ένα μέτρο διατροφής. Τα μωρά χρειάζονται μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη κατά τη βρεφική ηλικία. Ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά λαμβάνει περίπου τις μισές ημερήσιες θερμίδες του από το λίπος στο μητρικό γάλα. Ως αποτέλεσμα, οι θερμιδικοί περιορισμοί που στοχεύουν στη μείωση του βάρους δεν συνιστώνται για μωρά 2 ετών και κάτω.

Όταν τα μωρά λαμβάνουν πολύ λίγο φαγητό ή λάθος τύπο τροφής, μπορεί να υποσιτιστούν. Ο χρόνος φαίνεται να είναι ο βασικός παράγοντας, καθώς ακόμη και μια σύντομη περίοδος υποσιτισμού τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, μπορεί να οδηγήσει σε υπερχολερυθριναιμία (ίκτερος) και υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα).

Ωστόσο, εξίσου ανησυχητικό μπορεί να είναι το υπερβολικό λίπος και οι θερμίδες. Για παράδειγμα, ένα πολύ βαρύ μωρό μπορεί να καθυστερήσει να μπουσουλήσει και να περπατήσει – βασικά μέρη της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης του μωρού. Όμως, ενώ ένα μεγάλο μωρό μπορεί να μην γίνει υπέρβαρο παιδί, ένα παιδί που είναι παχύσαρκο συχνά παραμένει παχύσαρκο ως ενήλικας.

Αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη ή τη σίτιση του μωρού σας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό του.