Η ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να τρώνε μόνο άγευστο φαγητό είναι ένας μύθος που τείνει να γίνει πολιτιστικός κανόνας. Αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστήμη πίσω από αυτό. Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά θέλουν να απολαμβάνουν το φαγητό τους. Συνεπώς μην φοβηθείτε να τους δώσετε να δοκιμάσουν πικάντικες τροφές.

Μάλιστα, η έρευνα έχει δείξει πως η εισαγωγή νέων γεύσεων στη διατροφή ενός παιδιού μπορεί να είναι ευεργετική. Πώς;

Η ενσωμάτωση πικάντικων τροφών με ασφάλεια στη διατροφή ενός παιδιού μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση των τροφών που θα δεχτεί βραχυπρόθεσμα και να διευρύνει τον ουρανίσκο του μακροπρόθεσμα.

Πότε μπορώ να δώσω στο παιδί μου να δοκιμάσει πικάντικο φαγητό;

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ πικάντικων και αρωματικών μπαχαρικών.

Τα αρωματικά βότανα – όπως η κανέλα, το σκόρδο, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, ο κόλιανδρος και το κύμινο – μπορούν να εισαχθούν στην διατροφή του παιδιού σας ακόμη κι από την ηλικία των 6 μηνών. Έτσι, μπορείτε – για παράδειγμα – να «ψεκάσετε» μια πρέζα κανέλλας στη βρώμη του μικρού σας ή να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα πολτοποιημένου σκόρδου στο φαγητό που του ετοιμάζετε για αργότερα.

Θα πρέπει, επίσης, να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να κλείσει τουλάχιστον τους 12 μήνες ζωής προτού εισάγετε ισχυρότερα καρυκεύματα στη διατροφή του, όπως το κάρυ, καθώς οι υποδοχείς του πόνου στα παιδιά είναι πιο δραστήριοι απ’ ό,τι στους ενήλικες.

Προσοχή: Μην προσθέτετε αλάτι μέχρι το μωρό να γίνει ενός έτους, καθώς τα νεφρά σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Μετά τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας, η ανώτερη ποσότητα σε αλάτι που μπορείτε να του δώσετε μέχρι να γίνει 3 ετών, είναι 2 γραμμάρια την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη, η οποία έχει πολλές θερμίδες, λίγα θρεπτικά συστατικά, επηρεάζει την όρεξη του παιδιού και το σπρώχνει σε λιγότερο υγιεινά διατροφικά μονοπάτια. Επιπλέον, φθείρει τα δόντια και μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω;

Μετά από την αρχική γνωριμία του παιδιού με τις πικάντικες γεύσεις, θα πρέπει να συνεχίσετε σταδιακά και με προσοχή.

Έτσι, μπορείτε να αυξάνετε την ποσότητα που ενσωματώνετε κάθε 2 με 3 ημέρες. Ενσωματώστε νέα μπαχαρικά με τον ίδιο τρόπο, ώστε να διαπιστώσετε ότι δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στην πέψη ή κάποια αλλεργική αντίδραση.

Κάποιοι θα έχουν ένα χαμόγελο, κάποιοι… όχι. Απλώς φροντίστε να παραλείψετε μεγάλα κομμάτια πικάντικων φαγητών, για να μην δημιουργήσετε ακούσια αποστροφή.

 

Τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να δοκιμάσουν ένα φαγητό αν συμμετείχαν στην παρασκευή του. Ενώ μαγειρεύετε, αφήστε το μικρό σας να μυρίσει τα μπαχαρικά και να μιλήσει για αυτό: τι βλέπει, να πει τα χρώματα και να περιγράψει τα μεγέθη, πώς μυρίζει το φαγητό και πώς το αισθάνεται στη μύτη του.