Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα και παρουσίασε στοιχεία από μελέτη στις ΗΠΑ, χώρα που έχει πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμών παιδιών.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ χορηγήθηκαν 7.141.428 δόσεις σε παιδιά με το ειδικό εμβόλιο της Pfizer για τις μικρές ηλικίες, το Comirnaty. Η πρώτη δόση είναι 5.126. 642 και η δεύτερη δόση 2.000.786.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν υπάρχουν συνολικά 3.233 αναφορές, με μέση ηλικία τα 9 έτη, ενώ η κατανομή ήταν μισή-μισή σε αγόρια και κορίτσια.

Η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως το 97% των περιπτώσεων χαρακτηρίστηκαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι εξής:

  • Πόνος στο σημείο της ένεσης
  • Πυρετός
  • Κόπωση
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγία

Παράλληλα, μόνο το 10% των παιδιών που εμβολιάστηκε, απουσίασε από το σχολείο, ενώ μόνο το 1% ζήτησε συμβουλή γιατρού.

Επίσης, συνολικά σε 7.141.428 δόσεις καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια και μόνο μετά την δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα παιδιά είχαν ήπια συμπτώματα και υποχώρησαν γρήγορα.

Παπαευαγγέλου: Συμπτώματα μετά το εμβόλιο

Τα παρατεινόμενα συμπτώματα και συγκεκριμένα ο πυρετός που διαρκεί για δύο με τρεις ημέρες είναι το βασικό σύμπτωμα του κοροναϊού στα παιδιά σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Τσολιά, η οποία μίλησε στην ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τον κοροναϊό.

Όπως τόνισε οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό αν το παιδί τους έχει πυρετό για δύο – τρεις ημέρες και τίποτα άλλο.

Ο συνδυασμός μάλιστα πυρετού με κόκκινα μάτια και γαστρεντερικές διαταραχές είναι ακόμη ένα σύμπτωμα.

Συμφωνά με την Βάνα Παπαευαγγέλου, τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων, είναι ασυμπτωματικά όταν νοσούν με Covid-19. Η οξεία φάση σπανιότερα προκαλεί συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών. «Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν.