Ενώ κανείς θα περίμενε ότι τον χειμώνα τα παιδιά θα κοιμούνται ευκολότερα, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει πάντα. Παρά το κρύο, τις μεγαλύτερες νύχτες, τα αφράτα παπλώματα και το κουραστικό τους πρόγραμμα, πολλές φορές δυσκολεύονται να ξεκουραστούν επαρκώς. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς βρήκαμε μερικά tips που μπορούν να βοηθήσουν το μικρό σας να κοιμάται καλύτερα τον χειμώνα.

Πώς θα κοιμάται καλύτερα τον χειμώνα;

-Όχι στο διάβασμα για το σχολείο στο κρεβάτι

Το κρύο και η διάθεση για «χουχούλιασμα» μπορούν πολύ εύκολα να οδηγήσουν το παιδί να διαβάζει για το σχολείο ξαπλωμένο στο κρεβάτι του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαχωρίζει όσο γίνεται τον χώρο του διαβάσματος και τον χώρο της ανάπαυσης ώστε να συνειδητοποιήσει καλύτερα ο οργανισμός του πότε πρέπει να είναι σε εγρήγορση και πότε να κοιμηθεί.

-Ναι στη γυμναστική

Η σωματική άσκηση είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορεί να έχει το παιδί από μικρή ηλικία. Φροντίζουμε όμως να μην έχει έντονη σωματική δραστηριότητα το βράδυ, καθώς προκαλεί εγρήγορση στον οργανισμό και δυσκολεύει την έλευση του ύπνου.

-Ναι στον ήλιο

Όταν ο οργανισμός του παιδιού δεν εκτίθεται όσο πρέπει στο ηλιακό φως μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος του. Άλλωστε, το ηλιακό φως ρυθμίζει το κιρκάδιο ρυθμό μας, δηλαδή το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας, το οποίο απορρυθμίζεται με το να παραμένουμε συνεχώς σε περιβάλλοντα με τεχνητό φως. Για να διατηρήσει το παιδί τον κιρκάδιο ρυθμό του σε ισορροπία, είναι σημαντικό να βγαίνει στο φως τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα.

-Όχι στα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο

H κατανάλωση φαγητού ακριβώς προτού ξαπλώσει για βράδυ υποβαθμίζει τον ύπνο του παιδιού. Μερικές ιδέες για ένα ελαφρύ βραδινό που θα το βοηθήσει να κοιμηθεί καλά είναι οι παρακάτω:

  • Ένα τοστ ή μια αραβική πίτα με τυρί, κοτόπουλο/ γαλοπούλα/ αυγό, λαχανικά και ένα ποτήρι γάλα
  • Μια φρουτοσαλάτα με μέλι και γιαούρτι
  • 2 κομμάτια σπιτική πίτσα με τυρί και λαχανικά
  • Μια σαλάτα με κοτόπουλο ή φέτα ή λίγο κρέας από το μεσημέρι με μία φέτα ψωμί

-Ναι στα χαλαρωτικά ροφήματα

Το χαμομήλι και το γάλα είναι ιδανικά για πριν τον ύπνο, αφού θα χαλαρώσουν το παιδί και θα το προετοιμάσουν για όνειρα γλυκά. Φροντίζουμε ωστόσο να βεβαιωθούμε ότι το παιδί έχει πάει τουαλέτα προτού ξαπλώσει στο κρεβάτι του, ώστε να μη διακόψει τον ύπνο του η ανάγκη του για… τσίσα.

-Όχι το καλοριφέρ στο φουλ

Το υπνοδωμάτιο πρέπει να έχει μια σωστή θερμοκρασία που διευκολύνει τον ύπνο του παιδιού. Η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο θεωρείται αυτή μεταξύ 18 °C και 20 °C, αφού τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων.