Το να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι υπεύθυνα δεν πρόκειται για ένα τέχνασμα ώστε να μας βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. Είναι ένα πολύτιμο εφόδιο και μια απαραίτητη δεξιότητα που θα τονώσει την αυτοεκτίμησή τους και θα τα βοηθήσει σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Άλλωστε, τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ευθύνες συχνά πιστεύουν ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τα πάντα για αυτά. Και αυτή είναι μια πεποίθηση που μπορεί να τα ακολουθεί και στη μετέπειτα, ενήλικη ζωή τους.

Η υπευθυνότητα του παιδιού δεν έχει να κάνει απλώς με το να ολοκληρώνει εγκαίρως μια εργασία που του έχουμε αναθέσει. Πρόκειται επίσης για μια στάση ζωής, την ανάληψη δράσης και την υπερηφάνεια του να κάνεις κάτι μόνος σου, όχι να αφήνεις τους γονείς σου να κάνουν τα πάντα για εσένα.

Η εκμάθηση της υπευθυνότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να χρειαστούν χρόνια και πολλές προσπάθειες. Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουμε ένα υπεύθυνο παιδί που στη συνέχεια θα γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας.

#1 Ξεκινάμε από μικρή ηλικία

Δεν μπορούμε ξαφνικά να αναθέσουμε ευθύνες στο έφηβο παιδί μας και να περιμένουμε ότι θα ξέρει τι να κάνει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινάμε από όταν το παιδί είναι μικρό και να του αναθέτουμε ευθύνες που ταιριάζουν στην ηλικία του.

#2 Δίνουμε σαφείς οδηγίες

Και τις επαναλαμβάνουμε στο παιδί όσες φορές κι αν χρειαστεί. Ειδικά όταν το παιδί είναι μικρό, πιθανότατα θα χρειαστεί να του εξηγήσουμε ξανά και ξανά πώς να κάνει κάτι μέχρι να τα καταφέρει. Παράλληλα, δεν διστάζουμε να πούμε ακόμη και τη λέξη «ευθύνη» όταν ενημερώνουμε το παιδί μας για τις εργασίες που περιμένουμε να ολοκληρώσει μόνο του. Έτσι, ακούγονται σαν κάτι μεγάλο και σημαντικό.

#3 Δεχόμαστε τη βοήθειά του

Αντί να γκρινιάζουμε όταν πρέπει να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού μαζί με τον σύζυγό μας, ενθαρρύνουμε το παιδί να μας βοηθήσει (ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι μια δουλειά θα καταλήξει να μας πάρει περισσότερη ώρα). Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε στο παιδί την αξία της ομαδικής δουλειάς και μια νέα δεξιότητα. Άλλωστε, όταν το παιδί μάς βοηθάει, αισθάνεται σημαντικό και νιώθει υπερηφάνεια που τα καταφέρνει.

#4 Εξηγούμε τις συνέπειες

Το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι οι πράξεις του έχουν συνέπεις. Έτσι, αν δεν ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με μια αρνητική συνέπεια. Φροντίζουμε να εξηγούμε στο παιδί από πριν τι να περιμένει αν δεν δείχνει υπευθυνότητα, καθώς και οι συνέπειες να είναι λογικές κι όχι υπερβολικά αυστηρές.

#5 Επαινούμε το παιδί όποτε συμπεριφέρεται υπεύθυνα

Όταν σχολιάζουμε θετικά μια συμπεριφορά που έχει το παιδί, είναι πιο πιθανό να τη συνεχίσει. Φροντίζουμε, λοιπόν, να δείχνουμε ενθουσιασμό κάθε φορά που το παιδί καταπιάνεται με μια δουλειά και την ολοκληρώνει, είτε αφορά τα μαθήματά του για το σχολείο είτε το συγύρισμα του δωματίου του.