Το παιδί προσχολικής ηλικίας τώρα αρχίζει να κατακτά τις λεπτές κινητικές δεξιότητες που θα χρειαστεί για να γράφει με επάρκεια γράμματα και αριθμούς. Αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειές του μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με μουντζούρες, αλλά αυτό δεν πειράζει. Με τον καιρό, η γραφή του θα βελτιωθεί. Προς το παρόν, η αποστολή σας είναι να κάνετε το γράψιμο διασκεδαστικό και συναρπαστικό.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράφει. Και επειδή τα παιδιά μαθαίνουν με διαφορετικούς τρόπους, τα tips χωρίζονται ανάλογα με το μαθησιακό στυλ του μικρού σας. Ωστόσο, κάθε παιδί μπορεί να επωφεληθεί από τις προτάσεις και στις τρεις κατηγορίες.

Απτικό – κιναισθητικό στυλ μάθησης

Γράψτε παρέα

Κάθε φορά που κάθεστε για να γράψετε μια επιστολή ή μια λίστα αγορών ή να συμπληρώσετε μια φόρμα παραγγελίας, ζητήστε από το παιδί σας να συμμετάσχει. Ετσι το παιδί σας θα συνειδητοποιήσει ότι το γράψιμο είναι απαραίτητο μέρος της καθημερινής ζωής.

Χρησιμοποιήστε υλικά για να «φτιάξετε» λέξεις

Βοηθήστε το παιδί σας να φτιάξει γράμματα και λέξεις από υλικά, όπως πηλός, άμμος, γκλίτερ ή πολύχρωμη τρούφα για τούρτα. Η ζύμη για μπισκότα και το κουρκούτι για τηγανίτες λειτουργούν επίσης – και μπορείτε να φάτε τα αποτελέσματα!

Κρατήστε ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο

Οταν είστε σε ταξίδι μαζί – διακοπές, μια επίσκεψη στη γιαγιά, μια εκδρομή στην παραλία ή σε ένα χιονοδρομικό κέντρο–,
ζητήστε από το παιδί σας να φέρει μαζί του ένα σημειωματάριο στο οποίο μπορεί να γράψει τι βλέπει και κάνει, ακόμη κι αν δεν είναι παρά μουντζούρες.

Ακουστικό στυλ μάθησης

Σκέφτεται και γράφετε

Ζητήστε από το παιδί σας να σας υπαγορεύσει μια ιστορία ενώ εσείς τη γράφετε. Χρειάζεστε ένα καλό θέμα; Δοκιμάστε το τελευταίο του πάρτι γενεθλίων ή μια πρόσφατη επίσκεψη στο βουνό. Παρόλο που το παιδί σας στην πραγματικότητα δεν γράφει μόνο του, σας παρακολουθεί να γράφετε όσα λέει. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη σύνδεση μεταξύ του γραπτού και του προφορικού λόγου. Καθώς το παιδί σας μαθαίνει να γράφει μόνο του, μπορείτε να αλλάξετε ρόλους.

Περιγράψτε εικόνες

Δείτε φωτογραφίες μαζί σε περιοδικά, καταλόγους ή βιβλία με παραμύθια. Στη συνέχεια ρωτήστε το τι πιστεύει ότι οι άνθρωποι κάνουν ή σκέφτονται και γράψτε αυτό που σας λέει ως λεζάντα. Ή ζητήστε του να αφηγηθεί μια συζήτηση που πιστεύει ότι μπορεί να έχουν δύο άτομα.

Δημιουργήστε ένα βιβλίο μαζί

Βρείτε ζωγραφιές που έκανε το παιδί σας τα προηγούμενα χρόνια, κολλήστε την καθεμιά σε χοντρό χαρτόνι και ζητήστε του να σας τις εξηγήσει. Γράψτε την περιγραφή της κάθε ζωγραφιάς και βοηθήστε το να γράψει το όνομά του (ως συγγραφέα). Ανοίξτε τρύπες στις σελίδες και συνδέστε τις μεταξύ τους με μια κορδέλα. Αντιμετωπίστε την κοινή χειροτεχνία σας σαν ένα πραγματικό βιβλίο, τοποθετώντας τη στο ράφι μαζί με τα άλλα βιβλία του παιδιού σας.

Οπτικό στυλ μάθησης

Φτιάξτε ένα φωτογραφικό ημερολόγιο

Τραβήξτε φωτογραφίες του παιδιού σας με φίλους και συγγενείς και τοποθετήστε τες σε ένα ημερολόγιο ή λεύκωμα που φτιάχνετε μαζί. Ζητήστε από το παιδί σας να σας πει ποιος είναι στη φωτογραφία και πού τραβήχτηκε και γράψτε ό,τι λέει ως λεζάντα. Αυτό θα είναι ένα υπέροχο αναμνηστικό για το παιδί όταν μεγαλώσει.

Κρατήστε ημερολόγιο

Τα παιδιά λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους. Κρατώντας ένα ημερολόγιο, το παιδί σας μαθαίνει να εκφράζεται μέσω του γραπτού λόγου. Ακόμη κι αν το παιδί προσχολικής ηλικίας δεν είναι εξοικειωμένο με τα γράμματα, ενθαρρύνετέ το να γράφει μία ή δύο λέξεις σε ένα ειδικό σημειωματάριο σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας λαδοπαστέλ ή μαρκαδόρους. Κάντε το γράψιμο ημερολογίου διασκεδαστικό μέρος της ρουτίνας του (πριν από τον ύπνο είναι συχνά μια καλή στιγμή). Εάν δυσκολεύεται να ξεκινήσει, μπορείτε να του ζητήσετε να σας υπαγορεύσει τι θα ήθελε να καταγράψει στο ημερολόγιο. Το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα θελήσει να το γράψει μόνο του.

Παίξτε με μαγνητικά γράμματα ψυγείου

Το παιχνίδι με τους μαγνήτες γραμμάτων στο ψυγείο βοηθά το παιδί να εξασκηθεί στη γραφή και την ορθογραφία, ενώ παράλληλα διασκεδάζει.