Αντιδρά η ΟΛΜΕ στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων κατηγορώντας το υπουργείο για εμμονικές συμπεριφορές και έλλειψη διάθεσης συνεννόησης και συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Τσούχλος, σήμερα υπάρχει συνάντηση μεταξύ ΟΛΜΕ και υπουργείου, κάτι που καταγγέλλει ότι «έπρεπε να γίνει εδώ και πολλές μέρες για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να ακούσουμε το σκεπτικό της υπουργού», διερωτηθείς τι μπορεί να αλλάξει πλέον.

«Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε προχθές από τον λοιμωξιολόγο κ. Παναγιωτόπουλο, το 50% συν 1 είναι πολιτική απόφαση της Υπουργού. Είναι κάτι που είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, διαφωνούμε πλήρως και δεν καταλαβαίνουμε γιατί το κράτησε» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Τσούχλος.

Να αλλάξει το 50% συν ένα

«Θα απαιτήσουμε να αλλάξει το 50% συν ένα. Είναι κάτι που η μεγάλη πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων επιδημιολόγων και ειδικών, διαφωνούν πλήρως» είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας ότι με την Δέλτα, που ήταν πολύ λιγότερο μεταδοτική, με 2-3 κρούσματα στο τμήμα, τα παιδιά έτρεχαν να κάνουν rapid test με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το τμήμα, καθώς τα παιδιά ήθελαν να φύγουν από το σχολείο και πολλές φορές οι γονείς την επόμενη, μεθεπόμενη ημέρα δεν έστελναν τα παιδιά τους σχολείο μέχρι να κατασταλάξουν η κατάσταση.

«Αφού η Υπουργός και οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, θα έπρεπε να δουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στον Καναδά ή τις ΗΠΑ. Στην Γαλλία με 2 κρούσματα κλείνουν τα τμήματα. Στον Καναδά, που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση επιδημιολογικά και ιατρικά, με την Όμικρον, ανέστειλαν την λειτουργία των σχολείων για λίγο για να προετοιμαστούν». υπογράμμισε ο κ. Τσούχλος.

Τι θα γίνει εάν νοσήσει σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών

«Γιατί ξαφνικά η yπουργός έχει εξαφανίσει τον όρο τηλεκπαίδευση;» είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα, λόγω των προσωπικών δεδομένων που οδηγούν σε ένα συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τηλεκπαίδευση και για αυτό τον λόγο την έχουν εξαφανίσει. Τον Μάιο με 1-2 κρούσματα έκλειναν τα τμήματα και γινόταν τηλεκπαίδευση. Τώρα έχουμε φτάσει εμμονικά στο 50% συν ένα και δεν γίνεται τίποτα. Δικαιωθήκαμε και στο θέμα των προσωπικών δεδομένων και στο ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν τεστ» προσέθεσε.

«Επιπλέον, η υπουργός δεν απάντησε καθόλου για την αραίωση των τμημάτων, αντίθετα επιμένει εμμονικά στις συγχωνεύσεις των 28 ατόμων. Το άλλο ερώτημα είναι εάν το σύστημα των σελφ, ράπιντ τεστ, θα λειτουργήσει απόλυτα δωρεάν ή τα μισά από αυτά θα τα πληρώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Και τι θα κάνει αν νοσήσει σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών», σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Ενστάσεις από ειδικούς

Ενστάσεις για το άνοιγμα των σχολείων έχουν εκφράσει και ειδικοί με κάποιους να θεωρούν λανθασμένη την απόφαση να μην δοθεί μία παράταση στις χριστουγεννιάτικες διακοπές και άλλους να ασκούν κριτική στο πρωτόκολλο λειτουργίας. Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, σημείωσε πως «σε πολλές χώρες κλείνουν τα σχολεία επειδή νοσούν οι εκπαιδευτικοί», κάτι που επεσήμαναν και οι εκπαιδευτικοί.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και την απόφαση να διατηρηθεί το πρωτόκολλο του 50+1%, η κ. Λινού εξέφρασε την άποψη ότι, «θα έπρεπε να πέσει πολύ περισσότερο από το 30-40% για να προστατεύσουμε τα παιδιά». Ερωτηθείσα σχετικά με το πώς θα υποβάλλονται σε τεστ τα παιδιά, είπε πως «ιδανικά θα έπρεπε να γίνουν στο σχολείο και πριν μπει το παιδί στην αίθουσα».

Φόβος για συγχωνεύσεις τμημάτων

Διευκρίνισε δε ότι, «το rapid και το self test δεν είναι το ίδιο», αφού «άλλο να το κάνει ένας επιστήμονας κι άλλο ένας γονιός». Φέρνοντας, τέλος ως παράδειγμα και τα όσα γίνονται στις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, είπε πως «αν μια μέρα δεν πάνε 2-3 δάσκαλοι, θα αναγκαστούν να ενώσουν τμήματα». Παράλληλα, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και με αφορμή την έκρηξη κρουσμάτων που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον, έκανε λόγο για «δυσκολία διατήρησης συνοχής του κράτους». Εξήγησε δε, πως «είναι πολλοί αυτοί που νοσούν κι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και το ότι ένα 20-25% δεν μπορεί να εργαστεί, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα».

«Να ανοίξουν τα σχολεία με τα απαραίτητα μέτρα»

Ο καθηγητής Φαρμοκολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, από την πλευρά του έκρινε ότι «τα μέτρα είναι πολύπλοκα» και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το τι θα συμβεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.

«Αμφιβάλλω αν θα ισχύσουν μέχρι το Σαββατοκύριακο», είπε, εξηγώντας πως «η Όμικρον είναι σε άνοδο και δεν έχουμε δει ακόμα τι σημαίνει σε εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Τάχθηκε και εκείνος υπέρ του ανοίγματος του σχολείου, με τα απαραίτητα μέτρα, ενώ τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί μια λύση για τον ΕΟΔΥ, πώς θα κάνει τα τεστ, ποιος θα τα κάνει, αφού για την επαρχία αυτά δεν είναι ρεαλιστικά».