Μόνο δύο κρούσματα μυοκαρδίτιδας, και μάλιστα ήπια, καταγράφηκαν στο Ισραήλ μεταξύ 44.000 εφήβων 12-15 ετών που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή της καρδιάς που συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες, έχει αναγνωριστεί ως πιθανή σπάνια παρενέργεια των εμβολίων mRNA. Πιο συχνά όμως η πάθηση εκδηλώνεται ως επιπλοκή του ίδιου του κορωνοϊού. ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ, ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ

Το Ισραήλ έχει παίξει ηγετικό ρόλο στη μελέτη του εμβολίου της Pfizer και τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη παρακολουθούνται στενά από χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες ενέκριναν τη Δευτέρα τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στις ηλικίες 12-15.

Περίπου το 60% των 9,4 εκατομμυρίων Ισραηλινών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κάτι που σημαίνει ότι έχουν λάβει τρεις δόσεις ή έλαβαν τη δεύτερη πριν από λιγότερο από έξι μήνες.

Λόγω της παραλλαγής Όμικρον το Ισραήλ κατέγραψε την Τρίτη νέο ρεκόρ με 12.000 νέες λοιμώξεις και η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μικρότερη αύξηση καταγράφεται στις νοσηλείες.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι η διάγνωση της Covid-19 θα γίνεται με μοριακό έλεγχο PCR μόνο στα άτομα 60 ετών και άνω και τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.