Σε 10.000 ανέρχονται τα θετικά self test κοροναϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο αριθμός αυτός προστίθεται στις περίπου 15.500 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το ακριβές νούμερο είναι 9.700 θετικά self test σήμερα. «Πρόκειται για αριθμό που προέκυψε από τα self test που έγιναν τη Δευτέρα για να πάνε τα παιδιά σήμερα στο σχολείο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 9.700 θετικά τεστ, περίπου τα 1.000 αφορούν σε εκπαιδευτικούς και τα υπόλοιπα σε μαθητές.

Θα ακολουθήσει και 3ο τεστ την Πέμπτη για την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

«Αυτός ο κόσμος θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα και πολύ πιθανόν δεν θα γνώριζε ότι νοσεί. Είναι ένα ακόμη επιχείρημα ότι αυτά τα παιδιά, αν δεν ήταν ανοιχτά τα σχολεία, δεν θα εντοπίζονταν» επεσήμανε στον ΣΚΑΙ, υπεραμυνόμενος την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων.

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι «εφαρμόζονται πολλαπλά φίλτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Όλοι αυτοί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων πραγματοποιούνται χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύοντας χιλιάδες εν δυνάμει φορείς που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό. Η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού».

4.784 προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών λόγω Όμικρον

Στο μεταξύ, σε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών προχωρά το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κοροναϊού.

Εξ αυτών 3.576 με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με την ανάληψη των καθηκόντων τους τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης στην απαιτητική συγκυρία της πανδημίας.

Η κ. Κεραμέως υπογραμμίζει ότι σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. «Με σχεδιασμό, ετοιμότητα, συνέργειες και αρωγό σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα σχολεία μας συνεχίζουν το πολύτιμο εκπαιδευτικό τους έργο και συμβάλλουν τα μέγιστα και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας». 

Οι τρεις πυλώνες για την κάλυψη των κενών

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως το επιχειρησιακό σχέδιο για την κάλυψη των κενών που θα προκύψουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην αναταδιάταξη του δυναμικού μέσα στις ίδιες τις μονάδες, με βάση το πρόγραμμα, το σχέδιο και τις ενέργειες που θα έχουν οι διευθύνσεις.

Δεύτερον, με νέες προσλήψεις.

Πρόσθεσε δε, ότι στην φαρέτρα των αντίμετρων υπάρχει: «πάντοτε και η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, άμεσα διαθέσιμης, σε περίπτωση που χρειαστεί και απαιτηθεί να περάσουμε και σε αυτή τη φάση». Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με ένα πρωτόκολλο το οποίο λαμβάνει υπόψη την αναγκη προστασίας της υγείας, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Όπως η χώρα μας, έτσι και η υπόλοιπη Ευρώπη ανοίγει τα σχολεία».

Υπογράμμισε τέλος ότι: «Εμείς έχουμε έναν εκτεταμένο έλεγχο που προφυλάσσει τα παιδιά και που προφυλάσσει και την κοινωνία από την εκτεταμένη διασπορά, όπως σας είπα προηγουμένως. Αυτοί είναι οι όροι με τους οποίους προχωράμε στη δια ζώσης λειτουργίας της εκπαίδευσης και με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας η κυβέρνηση θα κάνει ότι το περνάει από το χέρι της για να πάνε τα πράγματα καλά».