Μπορεί τις πρώτες ημέρες από την επαναλειτουργία των σχολείων να έχουν εντοπιστεί χιλιάδες κρούσματα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, ωστόσο τα τμήματα που έχουν κλείσει, βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου που απαιτεί να νοσεί το 50% + 1 των μαθητών, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Όπως φαίνεται και από την σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, δύο μόλις τμήματα σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αναστολή λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων. 

Ειδικότερα, σε αναστολή είναι ένα τμήμα σε γυμνάσιο των Σερρών και άλλο ένα σε γυμνάσιο της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ο Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «παρά τις αντιδράσεις και την ακατάσχετη κινδυνολογία της Αντιπολίτευσης, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά».

Τόνισε δε  ότι μέχρι σήμερα μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε νοσήσει πάνω από το 50+1 των μαθητών.

«Με όπλο μας την εμπειρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι και, όπως αποδείχθηκε, ικανοί να τα καταφέρουμε.
Εφαρμόζεται για το σκοπό αυτό ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, για την επιτυχία του οποίου υπήρξε εκτεταμένη προετοιμασία, αλλά και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε για να προσθέσει.

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στις δύο πρώτες μέρες διενεργήθηκαν αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα από τους οποίους, εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Τι θα γίνει με τα κενά στα σχολεία

Στο μεταξύ, όπως είπε, η Κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενδεχόμενων αρρυθμιών εξαιτίας της νόσησης κάποιων εκπαιδευτικών από κοροναϊό και της προσωρινής μη προσέλευσής τους στα μαθήματα.

«Το σχέδιο αυτό ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες: Πρώτα απ’ όλα στην αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις σχολικές μονάδες, με βάση το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι Διευθύνσεις. Δεύτερον με προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 με συμβάσεις ως τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου.

Τρίτη δράση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απουσιών καθηγητών είναι η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς ισχύει μέχρι τον Ιούλιο 2023».