Οι νοσηλείες βρεφών στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Βρετανίας αυξήθηκαν αναλογικά μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, ωστόσο οι ερευνητές καθησυχάζουν ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή από την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή Sage, έδειξε ότι στα, προηγούμενα πανδημικά κύματα, περίπου το 30% των παιδιατρικών νοσηλειών αφορούσε βρέφη κάτω του ενός έτους.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν η Όμικρον είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ευρέως στη Βρετανία, το ποσοστό των βρεφών αυξήθηκε στο 41%.

Η ανάλυση έδειξε μάλιστα ότι τα βρέφη που επηρεάστηκαν περισσότερο προέρχονται από οικογένειες στις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι της μελέτης τόνισαν ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια.

«Δεν πρόκειται για πολύ άρρωστα νεογνά. Προσέρχονται στα νοσοκομεία για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αξιολογηθούν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κάρουμ Σεμπλ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Μεταξύ των παιδιών που νοσηλεύτηκαν στην εντατική, είπε, η αναλογία των βρεφών μειώθηκε, όπως συνέβη και με την αναλογία των μωρών που χρειάστηκαν οξυγόνο.

Επιπλέον, το χρονικό διάστημα της νοσηλείας μειώθηκε από τις επτά ημέρες στο πρώτο πανδημικό κύμα σε μόνο δύο ημέρες στην περίπτωση της Όμικρον.

Τα κύρια συμπτώματα που οδηγούν βρέφη στο νοσοκομείο είναι ο πυρετός και ο βήχας, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η αύξηση του ποσοστού των βρεφών μεταξύ των παιδιατρικών νοσηλειών ίσως εξηγείται εν μέρει από τον εμβολιασμό των ηλικιών άνω των 12 ετών, αυτό όμως δεν εξηγεί πλήρως την άνοδο, είπε ο Σεμπλ.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση πρότεινε ο Ράσελ Βάινερ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, σύμφωνα με τον οποίο η Όμικρον δείχνει να επηρεάζει περισσότερο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τα βρέφη ίσως επηρεάζονται περισσότερο επειδή έχουν μικρότερες αναπνευστικές οδούς και εμφανίζουν συμπτώματα που θορυβούν τους γονείς.

Μια άλλη πιθανότητα, είπε, είναι ότι η Όμικρον είναι πιο πιθανό να προκαλεί πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος στα βρέφη.